Foto: LETA

Darbs pie valdības deklarācijas ir veiksmīgi noslēdzies, sestdien žurnālistiem apstiprināja Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Sestdien, 19. janvārī, Valsts kancelejas telpās notika Kariņa rīkota topošās valdības darba sanāksme, kurā tika turpināta darba plānošana pie valdības deklarācijas, sadarbības līguma un fiskālās disciplīnas līguma izstrādes.

Sanāksmē piedalījās jaunveidojamās valdības ministru amata kandidāti, kā arī valdību veidojošo Saeimas frakciju un partiju vadītāji.

Pēc sanāksmes Kariņš žurnālistiem paziņoja, ka ar gandarījumu var paziņot: darbs pie valdības deklarācijas ir beidzies. Vēl atlikuši tikai pāris "punkti uz i", "gramatiski sīkumi", kas tikšot apspriesti pirmdien.

Tāpat pirmdienas pēcpusdienā Kariņš tiksies ar Valsts prezidentu, lai viņu iepazīstinātu ar izveidoto valdības modeli.

Savukārt trešdien, 23. janvārī, ārkārtas sēdē Saeimai tiks piedāvāts balsot par jaunās valdības apstiprināšanu.

JKP pārstāvis Jānis Bordāns medijiem pauda, ka, viņaprāt, šī ir labākā iespējamā esošās Saeimas valdība. "Svarīgākais ir piedalīties valdības darbā, JKP jau no nākamās nedēļas ir gatavi uzsākt aktīvu darbu pie ieplānotajiem projektiem. Centīsimies izdarīt ja ne visu, tad vismaz daļu no tā, ko esam solījuši saviem vēlētājiem," skaidroja politiķis.

Raivis Dzintars (NA) atklāja, ka no šodienas optimisms par iespējām izveidot valdību ir audzis. "Ne vienmēr sakrita uzskati visiem politisko partiju pārstāvjiem, taču diskusija bija atklāta. Deputāti, kuri ir paziņojuši, ka valdību neatbalstīs, manuprāt, šajā lēmumā ir balstījušies uz nepatiesu informāciju. Šajā gadījumā es runāju par Šmita kungu, kurš, sauksim lietas īstajos vārdus, izplatījis nepatiesu informāciju," stāsta Dzintars.

"Vēlos uzslavēt Kariņa novadīto procesu, manuprāt, mēs visi esam bijuši atvērti. No "Attīstībai/Par!" puses regulāri esam konsultējušies ar frakcijas deputātiem un partijas valdi par visiem svarīgajiem jautājumiem," atklāja "Attīstībai/Par!" pārstāvis Juris Pūce. Tāpat viņš atzīmēja, ka negatīvi vērtē atsevišķu politiķu nepatiesi izplatītos paziņojumus. "Viņi ar savu negatīvo komunikāciju mēģina radīt iespaidu par procesu, kurš ir izslēdzošs, slepens un vērsts pret vēlētājiem un viņu interesēm," atzīmēja Pūce.

Kariņš atzina, ka šobrīd vēl nav zināms, kurš stāsies ekonomikas ministra amatā.

Jau ziņots, ka partijas "KPV LV" pārstāvis Didzis Šmits piektdien atsaucis savu kandidatūru uz ekonomikas ministra amatu, "Rīga TV24" paziņoja pats politiķis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis 7. janvārī pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Kariņu nolēma uzticēt valdības veidošanu tieši "Jaunās Vienotības" izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Jāatgādina, ka jau piecpadsmito nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!