Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) šodien tikās ar Albānijas vēstnieku Florentu Čeliku un Horvātijas vēstnieku Svjetlanu Berkoviču un pārrunāja šo valstu integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un NATO, informēja Saeimas Preses dienestā.

Daudze uzsvēra, ka šis gads ir intensīvs divpusējo attiecību veidošanā ar abām valstīm, jo gada sākumā oficiālā vizītē Latvijā viesojās Albānijas parlamenta priekšsēdētāja, bet septembrī paredzēta Horvātijas parlamenta priekšsēdētāja oficiālā vizīte mūsu valstī. Būtisks politiskā dialoga dienaskārtības jautājums ir Albānijas un Horvātijas virzība dalībai NATO.

"Mēs esam gandarīti, ka ar abām valstīm ir parakstīti pievienošanās NATO protokoli, un ceram, ka arī turpmākā ratifikācija dalībvalstu parlamentos virzīsies bez kavēšanās," Latvijas atbalstu pauda Daudze.

Vēstnieki nodeva Saeimas priekšsēdētājam Albānijas un Horvātijas parlamentu priekšsēdētāju kopīgo vēstuli NATO dalībvalstu parlamentu priekšsēdētājiem, kurā pausts aicinājums pēc iespējas ātrāk ratificēt abu valstu pievienošanās NATO protokolus. Daudze informēja vēstniekus, ka Saeima abus pievienošanās protokolus NATO plāno ratificēt šī gada rudens sesijā.

Saeimas priekšsēdētājs ar vēstniekiem pārrunāja arī situāciju Gruzijā, uzsvērdams, ka Latvija dažādos formātos ir paudusi savu atbalstu Gruzijas valsts suverenitātei un teritoriālajai vienotībai tās starptautiski atzītajās robežās.

Tikšanās laikā tika runāts arī par pašreizējo stāvokli Rietumbalkānu reģionā un par ES paplašināšanās procesu. Daudze izteica Latvijas atbalstu Horvātijas uzņemšanai ES, kā arī apliecināja ES perspektīvu Albānijai stabilizācijas un asociācijas procesa ietvaros. Horvātijas vēstnieks atzīmēja veiksmīgo Latvijas pieredzes nodošanu Horvātijas valsts pārvaldes institūcijām par jautājumiem, kas attiecas uz integrāciju ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!