Pēc diviem Daugavpils mēra postenī aizvadītiem gadiem no amata ceturtdien šķīrās pilsētas domes priekšsēdētājs partijas "Latgales gaisma" (LG) līderis Rihards Eigims - par viņa atstādināšanu balsoja deviņi deputāti, pret bija pieci, bet viens nepiedalījās sēdē.
Par jauno pilsētas mēru deputāti ceturtdienas domes sēdē nevar lemt, jo šis jautājums nav iekļauts darba kārtībā. Taču jaunā domes priekšsēdētāja ievēlēšanai iespējams sasaukt ārkārtas sēdi.

Debates par mēra atstādināšanu ilga 40 minūtes, laiku pa laikam tās mēģināja pārtraukt aiz sēžu zāles durvīm pulcējušies Eigima aizstāvji un pretinieki. Ik pa brīdim aiz durvīm skanēja sauklis "Rihard, mēs ar Tevi!", bet dažām piketētājām ar visiem plakātiem izdevās iespraukties zālē.

Domes deputāte Rita Strode (savienība "Latvijas Ceļš", LC) debatēs norādīja, ka Eigimam piemita "autoritārs, brīžiem rupjš vadības darba stils", kas domes nodaļās un pašvaldības uzņēmumos radīja nervozu atmosfēru un traucēja strādāt. Strode sacīja, ka domei nebija profesionālo kadru politikas, tāpēc amatus atstāja daudzi pieredzējuši cilvēki.

"Neviens nevar atbildēt, kā mēs varēsim sastādīt budžetu un kā mēs varēsim strādāt pēc šī budžeta," pauda Strode, norādot, ka jaunā domes finanšu nodaļa nespēj sagatavot pamatotu budžetu. "Eigima kunga darba stilam ir krīze, un tālāk turpināt vadīt domi viņš nedrīkst," rezumēja Strode.

Savukārt domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska (LG) aicināja deputātus: "Neslēpsimies no īstenības un skatīsimies cilvēkiem ar cipariem un faktiem virsū, kā tas ir." Viņa norādīja, ka kredīti "netika vienkārši ierakti bedrē", bet izmantoti attīstībai. Viņa minēja vairākus projektus - skolas, jauniešu klubus, pensionāru centrus -, kuru attīstībā pašvaldība ieguldīja naudu.

Domes deputāte un Juridiskās nodaļas vadītāja Dzintra Nikolajenko (LG) norādīja, ka visi domes lēmumi pieņemti koleģiāli, tāpēc jārunā konkrēti, ko pārkāpis domes priekšsēdētājs. "Netika nosaukts neviens pants, pēc kura domes priekšsēdētājs būtu pārkāpis likumu.. viss pārējais - tās ir emocijas - kredīti, nomas maksas," viņa sacīja, apgalvojot, ka pašvaldība nav pārkāpusi saistību atmaksas grafikus.

Deputāts un pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Jānis Dukšinskis (LC) norādīja, ka situācija izglītībā ir kritiska un pašvaldība nevar atļauties piešķirt skolām naudu remontiem, benzīnam un citām vajadzībām.

Domes deputāts Rišards Draba (Daugavpils pilsētas partija- DPP) norādīja, ka Eigima vadītajā domē deputāti ar apspriežamajiem jautājumiem var iepazīties tikai 20 minūtes pirms domes sēdes.

Domes sēdē ceturtdien nepiedalījās bezpartejiskais Vladislavs Drīksne, kurš domē ievēlēts no LC un DPP saraksta.

Eigima atstādināšanu, pamatojot to ar pašvaldības smago finansiālo situāciju, lielajām parādsaistībām, nespēju apstiprināt pilsētas šā gada budžetu, kā arī domes kadru politiku un vadības stilu, ierosināja deviņi deputāti, tostarp trīs Eigima partijas biedri.

Eigims (1962) par Daugavpils mēru ievēlēts 2001.gada pašvaldību vēlēšanās, stājoties ilggadējā pilsētas domes priekšsēdētāja Alekseja Vidavska vietā. Eigims LG un Zemgales partijas apvienotajā sarakstā balotējās 8.Saeimas vēlēšanās, taču LG parlamentā neieguva nevienu vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!