Foto: LETA

Šonedēļ Daugavpils dome atbalstījusi vietējo, Saeimas un valdības politiķu plaši apspriesto Daugavpils 10. vidusskolas un Daugavpils 12. vidusskolas apvienošanu, informēja domē.

Vietējie deputāti pieņēma lēmumu ar 1.augustu reorganizēt 10. un 12. vidusskolu, 10. pirmsskolas izglītības iestādi un 13. pirmsskolas izglītības iestādi, tās apvienojot un uz izglītības iestāžu bāzes veidot jaunu izglītības iestādi.

Lēmuma izskatīšanas laikā Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova apgalvojusi, ka abu pašreizējo vidusskolu vadība jau kopīgi izstrādājušas latviskās vides un latviskās identitātes saglabāšanas un attīstības rīcības plānu apvienotajai izglītības iestādei. Papildus jaunā izglītības iestāde spēšot piedāvāt plašāku padziļinātas apguves priekšmetu grozu klāstu, ka arī mūsdienīgus risinājumus, kā veicināt skolēnu iespējas apgūt gan valodas, gan citas svarīgas iemaņas.

Jau ziņots, ka pilsēta domes iecere par izglītības iestāžu apvienošanu izsaukusi plašu rezonansi gan vietējā sabiedrībā, gan politiķu vidū.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisija kritizēja ieceri par Daugavpils skolu apvienošanu. Apakškomisijas priekšsēdētājs Edmunds Teirumnieks (NA) aicināja izvērtēt un apsvērt vidusskolu reorganizāciju gan unikalitātes, gan kvalitatīvo rādītāju ziņā, taču viņš atgādināja, ka "visas kārtis ir dibinātāju rokās".

Bet Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns, kura partijas biedre Anita Muižniece vada Izglītības un zinātnes ministriju, apgalvoja, ka ministrija nevarēs saskaņot reorganizāciju 12. vidusskolai Daugavpilī ar latviešu mācību valodu.

Bordāns uzsvēra, ka reorganizācijas faktiski nozīmēšot skolas likvidēšanu, kas ir pretrunā ar Latvijas valodas politiku pēdējo 30 gadu laikā kopā neatkarības atjaunošanas. Tas ir bīstams signāls un vērtējams kā antikonstitucionāls process, izteicās partijas līderis.

Arī Nacionālā apvienība (NA) paziņoja, ka iestājas pret Daugavpils 12. vidusskolas pievienošanu mazākumtautību mācību iestādēm.

Politiskā spēka pārstāvji uzsver, ka Daugavpils 12. vidusskola ir viena no divām vēsturiskajām Daugavpils latviešu vidusskolām. Skolā mācības notiek tikai latviski, un arī starpbrīžos dzirdama latviešu valoda, norāda NA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!