Foto: DELFI
Vairāki bijušie 10.Saeimas deputāti aizvien ir bez darba, daži izmanto bezdarbnieku pabalstu, daži spēj paši sevi uzturēt, un daži atzīst, ka pēc neiekļūšanas parlamentā "nevienam neesi vajadzīgs", liecina laikraksta "Diena" aptauja.

Bijušais "Sabiedrības citai politikai" līderis, kādreizējais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs sakopj savu lauku māju "Biksaiņi", kas celta 1870. gadā un atrodas Tukuma novadā. Viņš ir izgatavojis malkas grozu, kurā žāvēt malku, sagatavojis rakstu "Latvijas Avīzei", bet no politikas pagājis malā. Nesen saticis premjeru Valdi Dombrovski kādā pasākumā Mežotnē, viņš piedāvājis palīdzību, bet valdības vadītājam nav bijusi interese. Vaicāts, vai viņš saņem bezdarbnieka pabalstu, Štokenbergs atbildēja: "Man kaut kā būtu neērti. Kamēr varu pats sevi uzturēt, man nevajag valsts palīdzību."

Bijušais Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis, kurš arī tagad ir "Vienotības" priekšsēdētājas vietnieks, par tagadējo dzīvi nevēlējās runāt, tikai pateica, ka "savās domās jau es dzīvoju ārpus Latvijas".

Bijusī Saeimas deputāte kuldīdzniece Silva Bendrāte (V) beidzot tikusi pie sava dzīvokļa Rīgā un šo laiku veltījusi tā remontam un iekārtošanai. Viņa gatavo rotas, jo tas ir dzimtas arods - vecāki ir augstākās kategorijas tautas daiļamata meistari, kuri darināja dzintara rotas, un viņa vēlas šo darbu turpināt.

Bijusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte maizi pelna kā kultūras ministres padomniece, bet premjera birojā strādā ārštatā. Ēlerte sniedz premjeram padomus nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos. Cits bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis premjera birojā strādā štatā (saņem atalgojumu), sniedzot padomus kultūras un politikas plānošanas jautājumos, viņa kompetencē ir arī sadarbība ar Pārresoru koordinācijas centru.

Tikai nevajag domāt, ka tu kādam vēl būsi vajadzīgs, ja netiksi ievēlēts Saeimā - tā kolēģim Mārim Kučinskim reiz teicis ekspremjers Andris Bērziņš, kad viņi vēl bija "Par labu Latviju!" frakcijas deputāti. Bērziņš to zināja no pieredzes, kad 2002. gada rudenī Latvijas ceļš neiekļuva Saeimā, un bijušais premjers atskārta, ka telefons vairs nezvana un nevienam par viņu vairs nav intereses. Tagad ir līdzīgi, tomēr - ne vairs tā. "Kaut ko jau darbojos privātā sektorā," atsaka Bērziņš, atturīgi raksturojot arī pašreizējos ienākumus, kas esot "kā jau krīzes laikā". Uz nu jau likvidētās LPP/LC Rīgas nodaļas bāzes veidotajā reģionālajā partijā stāties Bērziņš neplāno.

Kučinskis ir viens no tiem, kuru neviens nekur nav iekārtojis. Kā cilvēku ar pašvaldību darba pieredzi par padomnieku viņu uzaicināja Lielo pilsētu asociācija.
Apjucis nav arī bijušais PLL frakcijas vadītājs Edgars Zalāns, kurš kopā ar Māri Riekstiņu izveidojis konservatīvo ideju institūtu "Populares Latvija", kā arī strādā par vecāko konsultantu SIA "Lauku izaugsmes grupa".

"Man klājas ļoti labi," teica Aivars Dronka (ZZS), kurš ir vairāku firmu īpašnieks, darbojas dažādās biedrībās, piemēram, Latvijas Handbola federācijā, Mednieku klubā Skrīveri. Arī Zemnieku savienības jaunās programmas sagatavošanā Dronka aktīvi piedaloties. Laimis Šāvējs (ZZS) atjaunojis Jaunpiebalgas novada domes deputāta mandātu un algotu darbu strādā pašvaldībā. Pirms ievēlēšanas Saeimā pašvaldības vadītājs bija arī Staņislavs Šķesters (ZZS). Viņš atgriezies Rēzeknes novada Mākoņkalnā un izmanto ne tikai bezdarbnieka pabalstu, bet arī piedāvātos kursus, lai uzlabotu svešvalodu zināšanas. "Meklēju darbu. Skatos vakances, bet Latgalē jau neko nevar atrast," saka Šķesters, kurš sakārtojot domas un māju. Viņa ģimenē ir seši bērni, no kuriem divi vēl jāizskolo. "Kad strādā, esi vajadzīgs, kad vairs neesi apritē, neviens neatceras," nosaka Šķesters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!