Krievijas impērijas ģenerālfeldmaršala Mihaila Barklaja de Tolli skulptūra 24.decembrī Esplanādē netiks uzstādīta. Pēc pašreizējām prognozēm, skulptūra savā vēsturiskajā atrašanās vietā Esplanādē varētu tikt uzstādīta nākamā gada februārī, žurnālistiem šodien pēc Rīgas domes Pieminekļu padomes sēdes atzina skulptūras atjaunošanas iniciatora uzņēmēja Jevgenija Gomberga pilnvarotā persona, arhitekte Helēna Dekante.
Gombergs informēja, ka de Tolli skulptūra ir izgatavota un šodien vai rīt tā uzsāks savu ceļu no Sankpētērburgas uz Rīgu. Plānots, ka Latvijas galvaspilsētu tā sasniegs vēl šonedēļ.

Savukārt, kā norādīja Dekante, lai skulptūru novietotu uz postamenta, saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešams izstrādāt projektu, to saskaņot vairākās institūcijās un saņemt būvatļauju. Tomēr pašreiz nav skaidrības, kuru institūciju atļaujas ģenerālfeldmaršala pieminekļa atjaunošanai ir nepieciešamas.

Kā Gombergu informējis Rīgas Vēstures un kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Viesturs Brūzis, lai novietotu de Tolli skulptūru uz tās vēsturiskā postamenta, nepieciešams izstrādāt projektu, saskaņot ar domes Arhitektūras pārvaldi, Vides departamentu, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un Rīgas Vēstures un kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Šodienas Pieminekļu padomes sēdē, kurā tika uzklausīta informācija par de Tolli skulptūras atjaunošanas gaitu, vairākums runātāju pauda viedokli, ka pieminekļu atjaunošanai nav nepieciešama domes atļauja. Šo viedokli aizstāvēja arī domes pārstāvji - domes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Dolgopolovs un Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Kā sacīja Īvāns, lai gan viņa vadītajai komitejai būtu jāvirza Pieminekļu padomes pieņemtie lēmumi uzskatīšanai domē, tai skaitā arī pirms mēneša pieņemtais lēmums atbalstīt de Tolli pieminekļa atjaunošanu, tā neesot kompetenta to darīt un labākajā gadījumā Īvana spēkos esot tehniski iesniegt domes sekretariātam padomes sagatavotu lēmuma projektu.

Gan Īvāns, gan Dolgopolovs uzskata, ka būtu jāmaina padomes nolikums, kas tai piešķirtu plašākas pilnvaras. Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs norādīja, ka padomes nolikumu izstrādāja pati padome un dome to tikai apstiprināja, tādēļ padomei ir tiesības ierosināt grozījumus savā nolikumā. Rīgas mērs uzsvēra, ka domei ir tiesības lemt par pieminekļu novietošanu pilsētas teritorijā. Tomēr, vai dome tās arī izmantos, Bojārs nekomentēja.

Padome, šodien iepazīstoties ar Dekantes un Gomberga sniegto informāciju, akceptēja līdzšinējo arhitektu darbu pie teritorijas labiekārtošanas projekta, kā arī konceptuāli atbalstīja paskaidrojoša uzraksta latviešu valodā izvietošanu uz postamenta. Pēc Dekantes domām, šāds uzraksts ir nepieciešams, jo lielākā daļa negatīvās attieksmes pret pieminekli rodas nezināšanas dēļ.

Pieminekļu padome jau novembra vidū konceptuāli atbalstīja de Tolli atjaunotās skulptūras uzstādīšanu Esplanādē uz tās vēsturiskā postamenta. Pieminekļa atjaunošanas iniciators Gombergs iepriekš nosūtījis vēstuli Rīgas mēram, kurā informē par darbiem, kas saistīti ar de Tolli pieminekļa novietošanu uz tā vēsturiskā postamenta Esplanādē. Bojārs šo vēstuli ar rezolūciju "Informācijai un darbam" vizējis izskatīšanai pilsētas izpilddirektoram Mārim Tralmakam un Pieminekļu padomes priekšsēdētājam Ojāram Spārītim.

Gombergs norādījis, ka, meklējot pieminekļa vēsturiskā postamenta vietu, tā tomēr neesot atrasta, turklāt šādos laika apstākļos veidot jaunu postamentu neesot labākais variants, tāpēc uzņēmējs ierosina de Tolli pieminekli pagaidām uzstādīt uz jau esošā postamenta. "Pēc mūsu aprēķiniem, divas tonnas smagā statuja neietekmēs 40 tonnas smagā postamenta stabilitāti. Tagad gaidām domes atļauju," atzīst Gombergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!