Sabiedrība par atklātību "Delna" uzskata, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Alekseja Loskutova atstādināšanas veids – "neatkarīgi no lietas būtības – ir vērtējams kā nepieļaujama politiska ietekme uz nozīmīgāko krimināllietu virzību politiskās korupcijas jomā", teikts "Delnas" paziņojumā.
"Delna" arī pieļauj, ka tas var tikt vērtēts kā mēģinājums ietekmēt KNAB lēmumu partiju priekšvēlēšanu tēriņu izvērtējumā, kuram ir jātiek publiskotam, vēlākais, oktobrī un kas varētu draudēt Tautas partijai pat ar divu miljonu latu sodu.

"Delna" aicina Latvijas un starptautisko sabiedrību ar bažām un uzmanīgi sekot līdzi turpmākajai valdības politiskajai rīcībai ap tiesībaizsardzības iestādēm mūsu valstī.

"Delna" uzskata, ka Kalvītim ir nekavējoties sabiedrībai detalizēti jāizskaidro un jāpamato savs lēmums, jāizklāsta KNAB vadītāja pārkāpumu būtība, kam ir jābūt iespējamam, ievērojot arī nepieciešamās slepenības normas, jāveic salīdzinošs izvērtējums ar citām tiesībaizsardzības iestādēm, kurās Valsts kontrole ir konstatējusi līdzīgus pārkāpumus un jāizklāsta sabiedrībai nopietni iemesli, kas liedza pirms lēmuma publiskošanas informēt tā adresātu un noskaidrot KNAB vadības viedokli šajā lietā.

"Delna" arī norāda, ka varētu būt nepatiesi premjera apgalvojumi par KNAB pārkāpumu "ilggadējību", jo Valsts kontroles revīzijas ir notikušas regulāri katru gadu. Nelikumību konstatācijas gadījumā valdības vadītājam bija jārīkojas jau ātrāk.

Jau ziņots, ka premjers pirmdien atstādināja Loskutovu no amata uz izmeklēšanas laiku pēc Valsts kontroles revīzijas atklātajiem pārkāpumiem operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā 2006.gadā. Detalizētākas ziņas par pārkāpumu būtību netiek sniegtas, jo operatīvo līdzekļu izlietojums ir slepena informācija. Pēc Kalvīša teiktā, šādi pārkāpumi KNAB bijuši vairāku gadu garumā.

Arī opozīcijas partija "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas deputāti pieprasa Kalvīša paskaidrojumu par Loskutova atstādināšanu no amata. JL pieļauj, ka Loskutova atstādināšana saistāma ar KNAB vadītāja lēmumu atstāt spēkā Tautas partijai iepriekš uzlikto sodu par priekšvēlēšanu tēriņu limitu pārsniegšanu, teikts JL paziņojumā.

JL lūdz Kalvīti informēt partiju par viņa rīcībā esošajiem faktiem, uz kā pamata premjers pieņēmis šādu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!