Sabiedrība par atklātību Delna vērsīsies pie laikraksta “Neatkarīgā” (NRA), kā arī interneta portāliem “Apollo” un TVNET redakcijām ar prasību atsaukt ziņas par it kā pastāvošo “Delnas” interešu konfliktu, kas tiek apgalvots virsrakstā ziņu rubrikā visos trijos minētajos medijos, bet nekādā veidā neapstiprinās sekojošajā rakstā.
Izplatītajā paziņojumā “Delna” norāda, ka medijos publicētais raksts tikai izklāsta organizācijas gada pārskata un pamatinformācijas brošūrai pievienotās vispārējās pavadvēstules saturu. Tajā ir runa par ANO Pretkorupcijas konvencijas un Pretkorupcijas dienas būtību. Cita starpā tiek pieminēta iespēja ziedot Delnai. Savukārt avīzes rakstā ir minētas virkne faktoloģisko kļūdu.

“Interešu konflikta pārmetums skar “Delnas” darbības kodolu, jo “Delna” par savas darbības mērķi cita starpā ir izvirzījusi augstus ētiskus darbības standartus politikā un valsts pārvaldē,” norāda organizācijas pārstāvji.

“Nepamatoti apgalvojumi par it kā eksistējošu interešu konfliktu ir absolūti nepieņemams drauds “Delnas” darbībai un arī tiesiski izprotams kā juridiskas personas cieņas un goda aizskārums,” rakstīts organizācijas izplatītajā paziņojumā.

Tāpēc “Delna” noteikti vērsīsies tiesā pret attiecīgajiem medijiem, ja melīgās ziņas par it kā pastāvošo interešu konfliktu netiks atsauktas saskaņā ar likumu par presi.

“Delna” skaidro, ka tās septiņu gadu pastāvēšanas laikā organizācija nekad nav saņēmusi tiešu valsts vai pašvaldību finansējumu (izņemot pastarpināti Eiropas Savienības līdzekļus konkursa kārtībā NVO programmās). Tā ir bijusi “Delnas” pašas aktīva izvēle tieši ar mērķi izvairīties no iespējama interešu konflikta pārmetuma.

Neskatoties uz to, “Delna” ir pastāvīgi atbalstījusi valsts un pašvaldību iestāžu darbību ar savu brīvprātīgo darbu un ekspertīzes piedāvājumu bez jebkādas atlīdzības. Kopumā “Delna” valsts un pašvaldību finansējumu NVO uzskata par pilnīgi pašsaprotamu un atbalstāmu praksi, kas daudz par maz tiek praktizēta Latvijā. Arī “Transparency International” kustības organizācijas Rietumeiropā saņem ievērojamu valsts atbalstu, kamēr “Delnai” ir ar grūtībām kolēģiem jāizskaidro, kāpēc šāds finansējums nav pieejams Latvijā.

“NRA melo regulāri, “Apollo” un TVNET redakcijas pārkāpj žurnālistikas ētiku, norāda sabiedrības par atklātību “Delna” padomes priekšsēdētājs Roberts Putnis. ““Delna” ir apradusi ar NRA pastāvīgo melīgo kampaņu un izvēlas nemeklēt aizsardzību tiesā arī klaju melu gadījumā, lai taupītu ierobežotos organizācijas līdzekļus. Lielākā vilšanās šodien ir interneta portālu redaktoru ierobežotā žurnālistiskā ētika,” sašutumu pauž Putnis.

Putnis stāsta, ka “Apollo” redaktore Dace Ponomarova telefonsarunā atzina, ka esot izlasījusi rakstu un tas viņai “šķitis interesants”. Atbildi uz jautājumu, kur īsti skatāms interešu konflikts, redaktore nespēja sniegt, aizbildinoties, ka par rakstu atbild “Neatkarīgā”. “Delna” uzskata, ka tas ir pretrunā ar likumu, kurš mediju atbrīvo no atbildības tikai par ziņas avota viedokli, bet ne par no ārštata autoriem iegādātiem rakstiem.

Līdzīgu pozīciju “Delnai” paudusi arī TVNET ziņu redaktore Zita Selga-Radziņa, gan norādot, ka pārvērtēs redakcijas izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!