Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) uzskata, ka politiķiem nav jāiejaucas mākslas procesu vērtēšanā, komentējot medijos izskanējušās ziņas par politisku iejaukšanos, lemjot par Jāņa Vingra filmas 'Pēdējais Lāčplēsis" finansēšanu.
Kultūras ministrijas izplatītā relīzē norādīts, ka Demakova noraida pieņēmumus par politiķu iejaukšanos filmas tapšanā.


"Politiķiem nav jāiejaucas mākslas procesu vērtēšanā. Protams, katram ir tiesības izteikt viedokli par mākslas darbiem, tomēr eiropeiskā kultūras tradīcija rāda, ka politiķi neiejaucas mākslinieciskajā procesā," sacījusi Demakova.


Viņa skaidro, ka valsts budžeta līdzekļi filmu nozarē tiek dalīti, balstoties uz valdības noteikumiem, kas paredz izveidot neatkarīgu ekspertu komisijas. Tās sniedz atzinumus, kuri tiek iesniegti Nacionālā kino centra direktorei Ilzei Gailītei Holmbergai galējā lēmuma pieņemšanai.


"Izteiktie pieņēmumi, ka kāds politiķis varētu ietekmēt filmu nozares konkursu rezultātus, satur visai patvaļīgas norādes uz cenzūru. Un šajā gadījumā tā tiek piedēvēta spēlfilmu ekspertu komisijas priekšsēdētājam Jānim Putniņam, kura vadībā ekspertu komisijas sniedza atzinumu par līdzekļu sadalījumu filmu projektiem," uzskata ministre.


Kultūras ministre aicina preses pārstāvjus par konkursa rezultātiem vērsties Nacionālajā kino centrā un pie ekspertu komisiju locekļiem, kas iepazinās ar katras filmas projektu un sniedza atzinumus par finansējuma piešķiršanu.


Jau vēstīts, ka Vingris ir sācis darbu pie īsmetrāžas spēlfilmas "Pēdējais Lāčplēsis" veidošanas. Lai arī sākotnēji filmas tapšanai no valsts budžeta līdzekļiem piešķirti 45 000 latu, nauda filmas pabeigšanai nav atradusies.


Filma stāsta par Lāčplēsi, kurš ir augšāmcēlies no Daugavas un kopā ar labajiem filmu varoņiem cīnās pret sliktajiem filmu tēliem, kurus vada kāds vīrs ar šņukuru. Šis vīrs, kurš sevi dēvē par Dr.Šņukuru, ir nolēmis pielikt punktu latviešu filmu veidošanai un negrib pieļaut, ka tiktu uzņemta filma par nacionālo Latvijas varoni – Lāčplēsi, jo viņam nepatīk filmas.


Filmas operators ir Uldis Jancis, mākslinieks - Jurģis Krāsons, bet galvenajās lomās iejutušies Mārtiņš Eihe, Guntis Pilsums, Dana Dombrovska, Aleksandrs Radzēvičs, Agris Māsēns, Kārlis Būmeistars un Dace Eversa.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!