Foto: LETA
Apspriežot turpmāko budžeta ienākumu un izdevumu sabalansēšanu, neizdosies izvairīties no diskusijas par pensiju piemaksu samazināšanu, trešdien LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā?" atzina Saeimas deputāte, Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele (V).

"Domāju, ka no šīs diskusijas neizdosies izvairīties," sacīja Viņķele. Viņa arī norādīja, ka "signāli" pēc nesen notikušās Eiropas finanšu ministru sanāksmes liecinot, ka Latvijai jau februārī – aprīlī būs [starptautiskajiem aizdevējiem - Pasaules banka, Eiropas Komisija un Starptautiskais Valūtas fonds] jāpiedāvā priekšlikumi šā gada budžeta papildus konsolidācijas pasākumiem. Aizdevēji neatzina vairākus valdības šā gada budžetā piedāvātos un Saeimas atbalstītos pasākumus un pieprasīja sabalansēt izdevumus un ieņēmumus vēl 50 miljonu latu apmērā.

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretārs Ingus Alliks trešdien raidījumā skaidroja, ka kopumā šā gada budžetā pensiju piemaksām ir paredzēti 138 miljoni latu, taču uzsvēra, ka nevar runāt par piemaksu "nogriešanu" visām pensijām.

Viņķele atgādināja, ka pensiju piemaksas sākotnēji bija paredzētas tiem cilvēkiem, kas bija strādājuši padomju laikā un kuriem tāpēc, neraugoties uz lielu darba stāžu, pensijas ir mazas. Viņķele arī atzina - signāli no Latvijas Pensionāru federācijas un arī no pensionāriem, kas vēršas pie "Vienotības" Saeimas frakcijas, liecina, ka varētu būt atbalsts piemaksu samazināšanai vai atcelšanai lielo pensiju saņēmējiem.

Savukārt Alliks atzina, ka, atņemot piemaksas pensionāriem, kuru pensijas pārsniedz 200 latus, ietaupījums varētu būt 26 miljoni latu. Alliks uzsvēra, ka "tā mēs esam rēķinājuši, bet ne ar domu vai iniciatīvu, ka mēs tā darīsim".

Jau vēstīts, ka pensiju piemaksu atcelšanu kā vienu no konsolidācijas pasākumiem jau pērn novembrī Latvijai ieteica Pasaules Banka.

Pērn decembrī Saeimas Sociālo un darba lietu komisija apņēmās meklēt iespējas, lai nākamā gada oktobrī tomēr varētu indeksēt mazās vecuma pensijas, kā vienu no variantiem piedāvājot iespēju pensijām, kuru apjoms ir virs 10 sociālā nodrošinājuma pabalstiem jeb 450 latiem, piemaksu par darba stāža gadu nosakot nevis 70, bet gan 35 santīmu apjomā. Tādā veidā varētu iegūt 800 000 latu, lēsa deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!