No nākamā gada 1. jūlija kravu pārvadātājiem par valsts galveno autoceļu lietošanu būs jāmaksā nodeva, paredz trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas galīgajam lasījumam atbalstītais likumprojekts "Par autoceļu lietošanas nodevu".
Jaunais maksājums attieksies uz smago transportu, kura pilna masa ir lielāka par 12 tonnām un kas paredzēts tikai kravu pārvadājumiem. Nodeva būs jāmaksā par 15 valsts galveno ceļu posmu lietošanu.


Dienas likme plānota 6 līdz 7,5 latu apmērā atkarībā no automašīnas asu skaita un motora izmešu līmeņa.


Nodevu autotransporta īpašnieks, turētājs vai tā vadītājs varēs maksāt par diennakti, nedēļu, mēnesi vai arī par visu gadu. Gada likme par braukšanu pa galvenajiem autoceļiem būs robežās no 300 līdz 650 latiem.


Nodevas likme būs atkarīga no automašīnas ietekmes uz apkārtējo vidi, jo viens no nodevas ieviešanas mērķiem ir veicināt videi draudzīgāka autotransporta izmantošanu.


Valsts ceļu lietošanas nodeva attieksies gan uz 12 000 Latvijā reģistrētu kravas automašīnu, kas veic starptautiskos pārvadājumus, gan arī uz ārvalstu pārvadātājiem. Latvijas teritoriju gada laikā šķērso vairāk nekā 200 000 ārvalstu kravas automašīnu.


Maksas ieviešana valsts budžetu papildinās par apmēram 15,8 miljoniem latu gadā, paredz likumprojekta autori.


Iekasēto naudu plānots tērēt galveno autoceļu uzturēšanai un attīstībai, stāvlaukumu ierīkošanai un uzturēšanai pirms Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktiem, kā arī nodevas administrēšanai un kontrolei.


Saeima likumprojektu "Par autoceļu lietošanas nodevu" galīgajā lasījumā skatīs 11.decembra sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!