Foto: LETA
Saeimas deputātu atalgojums šogad pieaugs par 100 latiem (pirms nodokļu nomaksas), jo valstī pieaugusi vidēja darba samaksa un šogad beidzies likumā noteiktais pārejas periods, kurā taupības dēļ bija "iesaldēts" deputātu atalgojuma fonds, portālu "Delfi" informēja Saeimā.

Pirms vairākiem gadiem reformētā deputātu atalgojuma sistēma sasaista deputātu amatalgu ar vidējās algas izmaiņām valstī. Reforma paredz, ka katru gadu deputātu alga mainās līdz ar vidējās algas pieaugumu vai kritumu.

Deputātu mēnešalgas 2013.gadā aprēķinās, par pamatu ņemot valstī strādājošo mēneša vidējo darba samaksu 2012.gada pirmajā pusgadā, kas bija 474 lati, un piemērojot tam koeficientu 3,2. Tādējādi deputāta mēnešalga šogad būs 1517 lati pirms nodokļu nomaksas.

2012.gadā deputātu alga bija 1417 lati pirms nodokļu nomaksas. Saskaņā ar likuma pārejas noteikumiem to aprēķināja, piemērojot samazinošu koeficientu 0,94, lai taupības budžeta apstākļos nepaaugstinātu Saeimas deputātu atalgojuma fondu un iesaldētu to 2010. un 2011.gada līmenī. 2013.gadā likuma norma par samazinošā koeficienta piemērošanu vairs nav spēkā.

Šogad līdz ar Saeimas deputātu atalgojumu mainās amatalgas apmērs arī Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem un citām Saeimas ievēlētām, apstiprinātām un ieceltām amatpersonām. Šo amatpersonu algām samazinošais koeficients iepriekšējos gados nebija piemērots.

Līdz ar valstī strādājošo vidējās darba samaksas izmaiņām mainīsies arī piemaksas Saeimas amatpersonām, tāpat par dažiem latiem pieaugs arī maksimālās iespējamās kompensācijas, uz ko deputāti var pretendēt, lai segtu attaisnotas telpu īres un transporta izmaksas.

2010.gada nogalē Saeimas deputātu atalgojuma sistēmu reformēja, iekļaujot deputātus vienotajā atalgojuma sistēmā, mainot līdzšinējos atalgojuma noteikšanas principus un atsakoties no kompensācijām un piemaksām. Deputātiem vairs netiek piemaksāts par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu un viņi nesaņem reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju. Vienīgā kompensācija ir apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri. Tās maksimālais līmenis atkarīgs no deputāta dzīvesvietas. Lai to saņemtu, deputātiem jāuzrāda attaisnojoši dokumenti, pavēstīja Saeimas Preses dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!