Foto: Saeimas administrācija

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Gunārs Rusiņš plāno rosināt mainīt sodu personām, kas sev piederošas telpas nodevušas nelegālā alkohola tirgošanai, paredzot, ka par to var ne vien uzlikt naudassodu, bet arī atņemt īpašumu vai transportlīdzekli, informē Neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Ginta Šveicere.

Rusiņš uzskata, ka par nelegālā alkohola tirdzniecību ir jāpiemēro daudz nopietnākas sankcijas nekā "nieka naudas sods, kurš liekas, ka nevienu no šīs rūpalas uzturētājiem pašlaik īpaši nebiedē". "Nelegālā alkohola tirgotājiem piemērojamās sankcijas, kas saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu uzliek tik vien kā naudas sodu fiziskajām personām no 200 līdz 500 latiem, bet juridiskajām personām - no 1000 līdz 5000 latiem, ir daudz par maz, lai veiksmīgi apkarotu nelegālā alkohola tirdzniecību," norāda deputāts.

"Ir jāizbeidz šī nevajadzīgā auklēšanās ar "krutkas" tirgotājiem un skaidrs, ka sankcijas, kas noteiks, ka var tikt konfiscētas arī tirdzniecībai vai glabāšanai izmantotais nekustamais īpašums, to īpašniekiem liks būt daudz saprātīgākiem izmantojot, vai ļaujot izmantot sev piederošo nekustamo īpašumu nelegālā alkohola tirdzniecībai," uzskata Rusiņš.

Tāpēc deputāts esot izstrādājis priekšlikumu grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā, nosakot, ka "nelegālā alkohola glabāšanas vai tirdzniecības gadījumā līdzās piemērojamajam naudas sodam, tiek konfiscēti ne tikai alkoholiskie dzērieni, bet arī to tirdzniecībai izmantotais nekustamais īpašums vai transportlīdzeklis". Portālam "Delfi" viņš precizēja, ka grozījumus piedāvās izdarīt vienā no trim APK pantiem, kas paredz sodus par nelegālu alkohola un akcīzes preču apriti, proti, tajā, kas nosaka sodu par telpu nodošanu nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanai, glabāšanai un realizācijai.

Abos pārējos APK pantos, kas piemērojami nelegālas alkohola tirdzniecības gadījumos - par akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpumiem un nelegālu alkohola izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu un pārvietošanu - kopš 2007.gada ir paredzēts ne vien naudassods, bet arī izmantotā transportlīdzekļa konfiskācija.

Savus priekšlikumus Rusiņš jau tuvākajā laikā iesniegs izskatīšanai Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas ietvaros izveidotajā darba grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!