Kopš 7.jūlija ar akūtu zarnu infekciju Latvijā saslimuši 90 cilvēki, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) preses sekretāre Ieva Lasmane.
Šajā laikā Latvijā reģistrēti vairāki saslimšanas gadījumi ar zarnu infekciju, kurus izraisījuši konditorejas izstrādājumi. Lielākais no saslimšanas gadījumiem reģistrēts Cēsīs, kur saslimuši 63 cilvēki. SVA speciālisti uzskata, ka saslimušie varētu būt inficējušies ar salmonelozi, lietojot Cēsu patērētāju biedrības kafejnīcas konditorejas izstrādājumus.

Šonedēļ grupveida saslimšanas gadījumi ar zarnu infekcijām, kuru izraisītājs, iespējams, ir salmonella, reģistrēti arī Rīgā un Tukumā. Abās pilsētās saslimuši pieci cilvēki. Šajos gadījumos saslimšanas cēlonis ir konditorejas izstrādājumi vai mājās gatavoti ēdieni, kuru sastāvā bijušas termiski nepietiekami apstrādātas olas.

Lai izvairītos no saslimšanas, SVA speciālisti iesaka produktus, kuri ātri bojājas, iegādājieties tikai drošās vietās, pirms tam pārliecinoties, vai tie tiek uzglabāti ledusskapī vai aukstuma vitrīnās.

Īpaši jāuzmanās, iegādājoties krēmu saturošus konditorejas izstrādājumus. Iedzīvotājiem jāievēro produktu realizācijas termiņi un uzglabāšanas apstākļi, nedrīkst lietot uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas vai nepietiekami apstrādātas olas.

SVA speciālisti iesaka nedzert nevārītu vai nepasterizētu pienu, kārtīgi izcept vai izvārīt gaļu un zivis. Gatavojot produktus virtuvē, nedrīkstētu ļaut gatavajiem ēdieniem saskarties ar jēliem produktiem.

Ja tiek novēroti zarnu infekcijas simptomi - slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, nedrīkstat nodarboties ar pārtikas produktu pagatavošanu, glabāšanu un transportēšanu. Savukārt, ja ģimenē ir akūtas zarnu infekcijas slimnieks, nepieciešams konsultēties ar ārstu vai SVA epidemiologu par nepieciešamajiem pasākumiem, lai novērstu infekcijas tālāku izplatīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!