Deviņiem Latvijas eiroparlamentāriešiem algās šogad izmaksās apmēram 44 000 latu, katram Latvijas deputātam no valsts līdzekļiem pienāksies amatalga 717 latu apjomā, taču visas pārējās piemaksas Latvijas parlamentāriešiem nodrošinās Eiropa.
Saeimas Finanšu nodaļas vadītāja Vija Kancāne aģentūrai BNS pastāstīja, ka Saeimas deviņiem no Latvijas ievēlētajiem eiroparlamentāriešiem maksās tikai algu, kas ir 717 lati pirms nodokļu nomaksas, un likumā paredzētos nodokļus. Eiroparlamentāriešiem no Latvijas budžeta nepienāksies nedz līdzekļi reprezentācijas izdevumu, nedz transporta vai mājokļa īres izdevumu segšanai.

Latviju pārstāvošajiem deputātiem Eiropā algu maksās latos vienlaikus ar kolēģiem Latvijā.

Eiroparlamentā no Saeimas ievēlētājiem deputātiem arī nepienāksies kompensācija trīs mēnešalgu apjomā par Saeimas deputāta amata atstāšanu, tomēr tas nenozīmē, ka Latvijas eiroparlamentārieši finansiāli būs cietēji, jo Eiropas Parlamentā noteikta elastīga deputātu izdevumu kompensācijas kārtība.

Eiroparlamenta biroja izdotie noteikumi par deputātu izdevumu atlīdzību un pabalstiem paredz, ka Eiroparlaments no sava budžeta deputātiem sedz visus ceļa izdevumus, kas saistīti ar deputātu nokļūšanu Briselē, tostarp izdevumus par biļešu rezervēšanu, bagāžas, viesnīcas, ēdināšanas un taksometra izdevumus. Maksimālā šiem mērķiem paredzētā summa ir 3500 eiro (2275 eiro) gadā.

Eiroparlaments saviem deputātiem apmaksā iztikas līdzekļus, deputātu palīgu darbu, kā arī informātikas un valodu kursus. Eiroparlamenta deputāti var apmeklēt valodu kursus vai mācīties pie privātskolotāja. Turklāt deputāti var apgūt oficiālās ES valodas un kandidātvalstu valodas kādā no kandidātvalstīm vai ES dalībvalstīm. Par valodu mācīšanos maksimāli apmaksātā summa ir 5000 eiro (3250 latu) gadā.

Eiroparlaments apmaksā deputātu apdrošināšanu. Beidzoties deputāta mandātam, deputāti saņem pabalstu atkarībā no deputāta mandāta ilguma. Tie deputāti, kas ir brīvprātīgi veikuši iemaksas pensiju fondā vismaz trīs gadus, pēc 60 gadu sasniegšanas saņem mūža pensiju.

Paredzēts, ka likums par Latvijā ievēlēto Eiroparlamenta deputātu statusu un finansēšanas kārtību stāsies spēkā 20.jūlijā, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētais Eiroparlaments.

Līdz ar likumprojekta pieņemšanu, par ko vēl būs jālemj Saeimai, Finanšu ministrijai līdz grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2004.gadam" būs jāpiešķir Saeimai 44 030 latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu Eiropas Parlamenta deputātu mēneša amatalgu izmaksas un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Šī summa pēc grozījumu budžetā stāšanās spēkā Saeimai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem divu nedēļu laikā būs jāatmaksā Finanšu ministrijai.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā notika 12.jūnijā. Jaunievēlētie deputāti Eiropas Parlamentā strādās 5 gadus no 20.jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!