Nākamajā dienā pēc uzbrukuma Latvijas karavīru vadam Bābilas provincē ar mīnmetējiem apšaudīta koalīcijas spēku bāze Irākas ziemeļu pilsētā Kirkūkā, kur atrodas otra mūsu valsts karavīru grupa. Pāris šāviņi trāpījuši Irākas ziemeļos izveidotās lielākās bāzes teritorijā vēlu vakarā, kad jau bijis tumšs, tā šodien vēsta laikraksts "Diena".
Kā laikrakstam pa telefonu no šīs bāzes stāstīja Latvijas militārā kontingenta komandieris majors Aivars Caune, neviens no šeit izvietotajiem karavīriem - 40 latviešiem un aptuveni 3000 amerikāņiem - neesot cietis. Kā parasti, atskanot uzbrucēju raidītājiem šāvieniem, tikusi izsludināta trauksme - nometnes apsardzes vienība ieņēmusi aizsardzības pozīcijas, iespējamajā uguns raidīšanas virzienā nosūtītas motorizētās patruļas, bet pārējie karavīri devušies uz betonētajām patvertnēm.

Iepriekšējo reizi šī bāze, kas esot uzskatāma par vienu no labāk nocietinātajām visā Irākā, apšaudīta pagājušajā nedēļā. Tā gan bijusi nemērķēta šaušana ar vieglajiem strēlnieku ieročiem - tā sauktā šauj un bēdz taktika. Apkārt lidostas teritorijā izvietotajai nometnei izveidoti smilšu vaļņi, novilktas dzeloņstieples, tiek būvēta arī betona siena.

Tam esot liela nozīme, lai pasargātu šeit izvietotos karavīrus. Labo nocietinājumu dēļ tā uzskatāma par vienu no drošākajām visā Irākā.

Cīņa ar mobilām un labi apgādātām teroristu grupām, pēc majora domām, esot uzskatāma par divdesmit pirmā gadsimta karu, kurā tagad piedalās arī latviešu karavīri.

Uz "Dienas" jautājumu, kā amerikāņu vadītie koalīcijas spēki to īsteno šobrīd Irākā, Caune atbildējis: "Varētu teikt, viņu darbošanās ir agresīva, bet drīzāk būtu jāsaka - viņi cenšas turēt iniciatīvu savās rokās. Viņi mēģina panākt, lai pretinieks nevarētu mierīgi gatavoties uzbrukumiem koalīcijas spēkiem, bet gan domāt par aizsargāšanos."

Līdzīgu attieksmi pret savu misiju majors prasīšot arī no Bābilas provincē izvietotās Latvijas rotas, kas atrodas armijas nometnē Hašimijahas ciemā. "Arī latviešu karavīriem ir jānotur iniciatīva. Pašiem jāmeklē, kur noslēpies pretinieks, kur noglabāti ieroči un munīcija. Nedrīkst dot viņiem atelpu," teica majors.

Pēc viņa vārdiem, nākotnē Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem vajadzētu padomāt par labāku sakaru nodrošināšanu starp misijas vienībām un arī ar vadību dzimtenē. Tas ne vien uzlabotu sadarbību starp vienībām, bet arī dotu iespējas tuviniekiem saņemt vairāk informācijas par mūsu karavīru gaitām svešumā.

Sakaru problēmas ar Bābilas provincē izvietoto vienību esot radušās, tāpēc, ka šī vienība iekļauta poļu vadītajā multinacionālajā divīzijā, taču Kirkūkā esošie dien amerikāņu pakļautībā. Amerikāņu savstarpējie sakari esot nodrošināti ļoti labā līmenī - visu amerikāņu bāzu datori esot saslēgti kopējā tīklā un darbojas arī viens slepenais datoru tīkls. Pēc majora domām, arī Latvijai nākotnē vajadzētu izveidot šādu tīklu.

Šonedēļ, naktī uz trešdienu nezināmi uzbrucēji Irākā ar šaujamieročiem apšaudīja Latvijas patruļvienību. Latvijas karavīri pret uzbrucējiem atklāja pretuguni. Sadursmē Musaibas ciemata rajonā tika bojāta viena no Latvijas vienību patruļu automašīnām, bet neviens karavīrs necieta.

Savukārt 28.augustā, Alhilas pilsētas bāzē Irākā acs traumu guva Latvijas kontingenta seržants, kurš negadījuma brīdī veicis kravas nostiprināšanas darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!