Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Andris Staris trešdien pēc BNS publiskotās informācijas ierosinājis dienesta izmeklēšanu par šaudīšanos, iespējams, nelicencētā un nelikumīgā šautuvē Kleistu karjerā, kuru šaušanas treniņiem izmanto arī Valsts policija.
Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Normunds Beļskis pastāstīja, ka dienesta izmeklēšanā plānots noskaidrot, vai saistībā ar šo šautuvi bijušas kādas darbības no iekšlietu iestāžu puses, kuras uzskatāmas par nelikumīgām. "Pārbaude būs plaša, jo pagaidām ir grūti noskaidrot, kas īsti notiek," sacīja Beļskis. Minimālais dienesta izmeklēšanas laiks ir divas nedēļas, taču to iespējams pagarināt, stāstīja Beļskis.

Savukārt Zemessardzes štāba komandiera vietas izpildītājs Gints Graudulis informēja, ka pašlaik "mēģinu precizēt, vai un kas varētu būt devis kādas atļaujas" izmantot šautuvi. "Es esmu pārliecināts, ka atbilde būs nē, bet tomēr uzdevu sniegt atbildes Zemessardzes 1.brigādei, tās komandierim un štābam," stāstīja Graudulis.

Viņš informēja, ka pēc BNS otrdien publiskotajām ziņām uzdevis 1.brigādei, kura kādreiz izmantojusi šautuvi nodarbībām, noskaidrot, vai arī pašlaik Zemessardze šo teritoriju izmanto, kam šī teritorija pieder un vai 1.brigādes amatpersonas kādam devušas atļaujas rīkot šajā teritorijā šaušanas treniņus.

Viņš arī norādīja, ka pirms vairākiem gadiem, kad Zemessardzei izteikti pārmetumi par šautuves apkārtnes piesārņošanu, izdota pavēle, aizliedzot Kleistu karjerā rīkot jebkādas nodarbības.

Zemessardzes komandiera vietas izpildītājs Guntis Porietis savukārt atstāstīja 1.brigādes komandiera teikto, ka brigādes štābs regulāri saņemot faksus no iekšlietu struktūrām ar lūgumiem ļaut rīkot šaušanas treniņus. Tomēr šādas atļaujas dot "viņi [zemessargi] nav pilnvaroti un arī neesot devuši", stāstīja Porietis. Viņš apliecināja, ka agrāk Zemessardze karjeru izmantojusi treniņiem, taču tolaik atļaujas šiem pasākumiem devusi Rīgas dome.

Savukārt uzņēmums "Rīgas meži" jau trešdien sāks pildīt Rīgas domes Vides komitejas doto uzdevumu, un fiksēs šautuvē iebraucošo automašīnu numurus, lai noskaidrotu, kādas personas apmeklē Kleistu karjeru. Uzņēmuma direktors Alfrēds Katkēvičs BNS pastāstīja, ka arī otrdien un trešdien karjerā notikusi šaudīšanās.

Jau vēstīts par policijas BNS sniegtajiem paskaidrojumiem, ka šaudīšanās Kleistos notiekot atbilstoši Zemessardzes dotām atļaujām, kas savukārt noliedz atļauju izsniegšanu.

Rīgas Galvenās policijas pārvaldes preses sekretārs Aigars Bērziņš iepriekš apliecināja, ka policisti rīkojot mācību šaušanas treniņus Kleistos, taču noliedza, ka tie būtu nelikumīgi. Tā kā šautuves teritorija esot Zemessardzes pārziņā, policija ikreiz pirms mācībām tās saskaņojot ar Zemessardzi. Policija neesot informēta par Zemessardzes atteikšanos no šīs šautuves, turklāt neesot saprotams, kāpēc tad tā vēl joprojām izsniedzot atļaujas.

Savukārt Zemessardze Kleistu karjeru mācībām neizmantojot jau divus gadus un arī neesot tiesīga dot atļaujas šaušanas treniņiem. Turklāt karjera teritorija ir pašvaldības īpašumā, kurai arī jārūpējas par tā apsaimniekošanu. Zemessardze arī neesot saņēmusi no policijas nekādas vēstules saistībā ar šo teritoriju, turklāt Zemessardze arī nevarot dot atļaujas rīkot vai nerīkot mācības, iepriekš informēja Zemessardzes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Vegnere.

Jau ziņots, ka arī Rīgas domes Vides komiteja ieinteresējusies par Valsts policijas un citu struktūru rīkotajiem mācību šaušanas treniņiem Kleistu karjerā, kura pretēji likumam nav atbilstoši aprīkota un licencēta. Tāpēc pašvaldības uzņēmumam "Rīgas meži" uzdots noskaidrot, kādas struktūras vai privātpersonas izmanto Kleistu karjeru šaušanas treniņiem.

Par šautuvi tuvākajā laikā lems arī domes Drošības un kārtības jautājumu komiteja, kas varētu nesankcionēto šautuvi varētu slēgt un lūgt Rīgas pašvaldības policijai vai kārtības policijai kontrolēt kārtību šajā vietā.

Ar sūdzību par Kleistu karjerā notiekošo domē vērsās "Rīgas meži", jo pēc šaušanas treniņiem karjera apkārtne tiek piegružota ar dažādiem atkritumiem, šāvēji izposta mežus, jau tagad ar mašīnām izbraukātas jauniestādītas priedītes, bieži tiek kurināti ugunskuri un izmantotas dūmu sveces. Šaušana ir arī bīstama iedzīvotājiem, kas pastaigājas vai atpūšas mežā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!