Foto: DELFI
Sākoties bērnu vasaras nometņu sezonai, Valsts izglītības satura centra mudina vecākus atbildīgi izvērtēt, cik droša ir viņu izvēlētā nometne, par pārkāpumiem ziņojot Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI), otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

"Latvijā ir grūti izskaust nelegālās bērnu vasaras nometnes. Pērn aptuveni 680 nometnes bija saņēmušas visas vajadzīgās atļaujas, taču reālais nometņu skaits bija vismaz 1000," laikrakstam stāstījusi centra Interešu izglītības un tālākizglītības departamenta vecākā referente Inta Kraskeviča.

Valsts izglītības satura centrs pērn ESF un Latvijas valsts finansētā projekta Kvalitatīvas metodiskās vadības sistēmas nodrošināšana bērnu nometņu organizēšanai ietvaros izveidoja nometņu reģistru, kur var pārbaudīt, vai nometne ir legāla, atgādina laikraksts.

Apliecību nometņu vadītājs saņemot uz pieciem gadiem, pirms tam izejot 72 stundu apmācības kursus. Tajos apgūst nometņu saskaņošanas un organizēšanas kārtību, kā rīkoties krīzes situācijās, kursanti iemācās sniegt pirmo palīdzību un citas lietas. Pēc apliecības termiņa beigām, lai persona varētu turpināt vadīt nometnes, jāatjauno zināšanas un jādalās pieredzē 36 stundu kursos, skaidro laikraksts.

Kraskeviča laikrakstam sacījusi, ka tuvākajā laikā interneta vietni plānots papildināt ar atsauksmju sadaļu, kurā vecāki varētu dalīties pieredzē, rakstīt atsauksmes, ierosinājumus.

Pērn Veselības inspekcija veica 84 pārbaudes, kurās divas reizes tika konstatēta higiēnas prasību neievērošana un vēl vairākos gadījumos nesakārtota medicīniskā dokumentācija, savukārt VBTAI, kas primāri pārbauda, vai nometnei ar bērnu vecākiem ir noslēgti līgumi, vai tiek ievērotas bērnu tiesības, pagājušogad bērnu vasaras nometnēs viesojās 26 reizes, vēsta laikraksts. Tajās atklājās vairāki pārkāpumi un trūkumi, piemēram, nebija noslēgti līgumi ar vecākiem, bērniem nebija medicīniskās kartes. Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa laikrakstu informējusi, ka pērn vasaras mēnešos bērnu vasaras nometnēs tika veiktas 228 pārbaudes.

Šobrīd mājas lapā reģistrētas gandrīz 500 nometnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!