Foto: LETA
AS "Diena" akcijas nopircis pazīstamais uzņēmējs Viesturs Koziols, kurš tuvākajā laikā kļūs par SIA "Dienas mediji", kas izdod laikrakstus "Diena" un "Dienas Bizness", vienīgo valdes locekli.

Uzņēmējs iegādājies 51% "Dienas" akciju. Kā informē LTV ziņas, Koziols ceturtdien preses konferencē stāstījis, ka akcijas nopircis par savu naudu un viņam arī "palicis pāri", taču neatklāja darījuma summu, jo tā esot viņa ģimenes darīšana.

Portāls "Delfi" noskaidroja, ka šobrīd laikraksta redakcionālajā vadībā izmaiņas nav notikušas, proti, izdevniecības "Dienas Mediji" galvenā redaktora Gunta Bojāra ceturtdien no amata atlaistie laikraksta "Diena" galvenais redaktors Sergejs Ancupovs un portāla "Diena,lv" redaktore Gunita Ogriņa "Dienā" vairs nestrādā un viņu amati ir vakanti. Savukārt Bojārs pilda "Dienas Mediju" galvenā redaktora pienākumus.

Tomēr uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Uldis Salmiņš portālam "Delfi" pastāstīja, ka AS "Diena" vadības struktūrā jau tuvākajā laikā tiks reģistrētas izmaiņas, jo atsauks visus tagadējos valdes locekļus – pašu Salmiņu, Visvaldi Trokšu, Ingu Gorbunovu un Mārtiņu Dukātu. Savukārt uzņēmuma padomē būs tikai Koziols viens pats.

"Dienas mediju" sabiedrisko attiecību vadītāja Anna Muhka portālam "Delfi" vēlāk precizēja, ka izmaiņas veiktas tikai SIA "Dienas mediji" valdē - mainīti tās statūti, ka trīs valdes locekļu vietā turpmāk būs viens, un šai amatā būs Koziols. Citu a/s "Diena" uzņēmumu valdēs un padomēs šobrīd nekādas izmaiņas nav notikušas.

Bojārs uzreiz pēc tikšanās ar Koziolu portālam "Delfi" sacīja, ka no dzirdētā viņam ir "divas pozitīvas ziņas". Pirmkārt, Koziola teiktajā viņš saklausījis "biznesa retoriku", nevis politiskas intereses. Bojārs atzina, ka Koziola "Dienas" darbiniekiem teiktais piemērs par SIA "Graudi", kas būtu liels reklāmdevējs, tāpēc par to negatīvus rakstus būtu problemātiski publicēt, jau sen esot jūtīgs jautājums presē un atklāti par to nerunā, taču iekšēji tas vienmēr bijis zināms.

Portāla "Delfi" rīcība esošā informācija liecina, ka trešdien pēc "Dienas Biznesa" raksta par "arBaltic" zīmola pārdošanu "Dienas Mediju" vadība un Ancupovs pārmetuši laikraksta darbiniekiem nesaprašanu, ko drīkst un ko nedrīkst rakstīt.

Bojāra uztverē šis bija publicējams materiāls un viņš pauda cerību, ka "airBaltic" vadītājs Bertolts Fliks to saprot un nepārtrauks reklamēties "Dienas" medijos.

Kā otru pozitīvu momentu Bojārs uztvēra to, ka nenotiks izrēķināšanās ar žurnālistiem politisku vai personisku motīvu dēļ. Viņš atzina, ka šādas indikācijas vēl līdz trešdienai bija un tās paradījušās līdz ar Ancupova atnākšanu. Vaicāts, vai ir pārliecināts, ka šoreiz Koziols patiešām pārstāv pats sevi, nevis kādus citus pircējus, kas slēpjas aiz viņa, Bojārs sacīja, ka viņš to nezinot.

Tāpat Bojārs arī godīgi atzina, ka, lai gan šobrīd Koziols sola, ka izrēķināšanās ar žurnālistiem nebūs, viņš nevar galvot, ka pēc kāda laika politiskas intereses, ko "Dienas Mediju" izdevumi nupat pieredzēja, atkal nekļūs redzamas.

Koziols portālam "Delfi" atzina, ka darījuma cena viņam bijusi ļoti izdevīga, tomēr summu neatklāja. Viņš sacīja, ka interesi par "Dienas" iegādi viņš bija izrādījis jau pirms aptuveni pusgada, taču toreiz darījums neizdevās.

Koziols arī norādīja, ka jūlija vidū uzņēmumā ienākusī komanda – Salmiņš, Ogsts un Ancupovs – nav viņa cilvēki. Ogstu viņš nepazīstot vispār, bet Salmiņu pazīstot "no Krājbankas laikiem". Koziols atzina, ka ilgtermiņa redzējumu par AS "Diena" darbību no viņa vēl nevarot prasīt, jo "kurš tad to var pateikt vienā dienā". Taču viņš paud apņēmību "ņemt lāpstu un rakt", jo tic, ka ar šo koncernu var labi pelnīt.

Vaicāts, vai arī "Dienas" darbinieki gribēs ar viņu kopā strādāt, Koziols atbildēja – "tie, kas nevēlēsies, varēs iet prom, kā jau parasti".

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par saistību ar politisko apvienību "Par labu Latviju", Koziols apliecināja, ka ir LPP/LC līdera Aināra Šlesera draugs un biznesa partneris un viņam simpatizē Šlesera darbība. Viņš atzina, ka ir parakstījis politiskās apvienības "Par labu Latviju" manifestu, taču pēdējā laikā aizņemtības dēļ neesot apmeklējis apvienības sēdes. Koziols norādīja, ka darīs visu iespējamo, lai laikraksta "Diena" saturā neparādītos viņa personiskais politiskais redzējums.

Koziols sacīja, ka patlaban nevienu no laikraksta darbiniekiem atlaist negrasās, taču no rītdienas sāks tikties ar laikraksta un citiem AS "Diena" darbiniekiem un vadību, lai noskaidrotu, kādēļ laikraksts "Diena" ir kļuvis par "baumu un apsmieklu projektu". Viņa mērķis ir to padarīt par ietekmīgu mediju.

Koziols nemācēja raksturot savus ilgtermiņa mērķus saistībā ar AS "Diena" un atzina, ka nemāk pateikt, kas ar šo uzņēmumu būs pēc gada vai diviem.

Jau vēstīts, ka 12.jūlijā pēc izmaiņām AS "Diena" valdē un padomē negaidīti tika nomainītas arī laikraksta redakcijas amatpersonas, tostarp galvenais redaktors. Šajā amatā tika iecelts Nacionālo resursu institūta direktors Sergejs Ancupovs, par viņa vietnieku - žurnālists, Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Dzintars Zaļūksnis, savukārt līdzšinējo "Dienas" galveno redaktoru Gunti Bojāru iecēla par izdevniecības "Dienas Mediji" galveno redaktoru. Nedaudz vēlāk par portāla "Diena.lv" galveno redaktori iecēla Gunitu Ogriņu.

Taču ceturtdien izdevniecības "Dienas Mediji" galvenais redaktors Bojārs Ancupovu un Ogriņu atbrīvoja no amata, bet Zaļūksni pazemināja par redaktoru. Bojārs savu lēmumu pamatoja ar "Dienas Mediju" darbinieku 29.jūlija iesniegumu AS "Diena" padomes priekšsēdētājam Jānim Ogstam un AS "Diena" valdes priekšsēdētājam Uldim Salmiņam. Iesniegumā darbinieki, satraukti par negatīvu ietekmi uz "Dienas" zīmolu, aicināja nekavējoties no amatiem atbrīvot Ancupovu, Ogriņu un Zaļūksni. Šo iesniegumu atbalstījuši arī citi AS "Diena" uzņēmumu darbinieki, kā arī daudzi "Dienas" ārštata autori. Atbilde uz šo iesniegumu tika lūgta līdz 2.augustam, bet tā nav saņemta līdz šim brīdim. Šis fakts novedis pie ļoti saspīlētas situācijas laikrakstu redakcijā un uzņēmumā kopumā, norādīts "Dienas Mediji" paziņojumā.

Jau vēstīts, ka vēl iepriekš notika būtiskas izmaiņas koncerna "Diena" vadībā. Vispirms no AS "Diena" padomes priekšsēdētāja amata aizgāja Aleksandrs Tralmaks, bet viņa vietā ievēlēts Jānis Ogsts, kurš līdz tam bija padomes loceklis. Pēc tam no AS "Diena" un SIA "Dienas mediji" valdes priekšsēdētāja amata tika atbrīvots Zigmārs Meija un viņa vietā iecelts mazpazīstamais uzņēmējs Uldis Salmiņš, kurš ir iesaistīts vairākos enerģētikas projektos.

Līdz ar to patlaban "Dienas" valdē strādā Salmiņš, Gorbunova, Mārtiņš Dukāts un Visvaldis Trokša, bet padomē - Ogsts un uzņēmējs Viktors Troicins.

Savukārt "Dienas Mediju" valdē darbojas Salmiņš, Gorbunova un Trokša.

Pērn ar Tralmaka vadīta uzņēmuma "Nedela S.A." starpniecību Anglijas riska investori Roulendu ģimene no koncerna "Bonnier Business Press" iegādājās Latvijas mediju grupu "AS Diena" un laikrakstu "Dienas Bizness". Pēc īpašnieku maiņas laikrakstu "Diena" pameta vairāki vadoši žurnālisti, kas vēlāk izveidoja nedēļas žurnālu "Ir" un tāda paša nosaukuma ziņu portālu. Žurnālisti uzskatīja, ka Roulendi nav patiesie laikrakstu īpašnieki un ka aiz darījuma patiesībā slēpjas kādas personas, kam ir politiskas intereses Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!