Foto: F64
Zatlera Reformu partijā (ZRP) valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ" svētdien notikusi šķelšanās - no ZRP izstājušies seši tās biedri, informēja no ZRP saraksta 11. Saemā ievēlētais Klāvs Olšteins.

No ZRP izstājušies 11.Saeimā Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu.

"Uzskatām, ka partijā pastāvošie lēmumu pieņemšanas mehānismi ir klajā pretrunā ar pašas ZRP sludinātajiem godīguma, atklātības un līdzdalības principiem. Ja sākotnēji ZRP un tās programmu veidošanas process bija izteikti demokrātisks, ar daudzu profesionāļu piedalīšanos, tad šobrīd varu ZRP ir atklāti uzurpējusi šaura cilvēku grupa, jeb tā dēvētais "partijas kodols"," teikts šo aktīvistu paziņojumā.

ZRP rindas pametušie uzsver, ka partijas "iekšienē bez partijas valdes un jaunievēlētās 11. Saeimas deputātu frakcijas pastāv vēl kāds vai kādi mums nezināmi varas centri, kuros lēmumi tiek pieņemti voluntāri, bet pēc tam uzspiesti pārējiem ZRP biedriem".

Pēc šo biedru teiktā, ZRP iekšienē nav bijusi saskaņota Edmunda Sprūdža izvirzīšana par ZRP premjerministra amata kandidātu, tāpat bez saskaņošanas izveidota pārrunu vedēju grupa par jaunās valdības veidošanu . ZRP vadībai tiek pārmests arī "lēmums par "Saskaņas centra" aicināšanu veidot nākošo valdošo koalīciju kopā ar ZRP un "Vienotību", lai arī pirms vēlēšanām tika skaidri deklarēts, ka ZRP prioritāro partneru secība ir "Vienotība", tad Nacionālā apvienība, bet tikai pēc tam seko "Saskaņas Centrs"."

"Īpaši vēlamies uzsvērt, ka lēmums par šādu sadarbības piedāvājumu tika pieņemts vēl pirms ZRP valdes sēdes, un arī daļa valdes biedru tika nostādīta jau notikuša fakta priekšā," uzsver ZRP rindas atstājušie biedri. ZRP tiek pārmests, ka arī "Nacionālās apvienības aicināšanu valdībā" nav bijusi saskaņota, lai gan šie biedri to atbalstot. Tāpat biedri neesot bijuši informēti par "ZRP prioritāro ministriju un ministru amata kandidātu izvēle".

Saeimā ievēlētie nu jau bijušie ZRP biedri paziņojumā norāda, ka viņu rīcība neizraisīs parlamentāro krīzi, jo garantēs atbalstu jaunas Valda Dombrovska (V) valdības izveidošanai. Visi šie seši deputāti sola atbalstu Dombrovska valdībai arī turpinājumā pēc tās apstiprināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!