Patlaban Dabas aizsardzības pārvalde gatavo oficiālus dokumentu, lai jūlijā Olainē dīķī atrastais Nīlas krokodils, kurš šobrīd ir atzīts par bezsaimnieka dzīvnieku, oficiāli varētu kļūt par Rīgas Zooloģiskā dārza dzīvnieku, informēja zooloģiskā dārza Informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns.
"Oficiāli Nīlas krokodils vēl nav atzīts par zooloģiskā dārza dzīvnieku, taču, kad tas notiks, mēs varēsim oficiāli teikt, ka tas ir mūsu. Loģiski domājot, cits variants nemaz nav iespējams, jo neviens nav pieteicies, ka būtu šī dzīvnieka īpašnieks," sacīja Lielkalns.

Viņš minēja, ka, ņemot vērā lielos izmērus, kādus var sasniegt šīs sugas īpatnis augot, pastāv arī dažādas problēmas.

"Kamēr dzīvnieks ir mazulis, tā augšanas temps ir ļoti straujš, taču, kad viņš ir sasniedzis noteiktu vecumu un parametrus, augšanas temps samazinās, un turpmākajos gados augšana kļūst rāmāka. Tā kā tropu mājas voljērs nav piemērots šai sugai, jo šīs sugas dzīvnieki rāpjas arī pa vertikālām virsmām, nevis kā aligatori - tikai horizontāli, tad tagad tiek apsvērtas izmaksas, cik varētu izmaksāt terārija pielāgošana šai sugai. Pašreiz izmaksas noteikti nebūs mazas," sacīja Lielkalns.

Pēc viņa teiktā, krokodila barošana patlaban ir mazākā problēma, jo tas pārāk dārgi neizmaksā. Dārgākās izmaksas veido baseina un aploka izveide, jo, augot lielākam, krokodilam aploks būs jāpielāgo vairāk.

Lielkans atzina, ka tomēr krokodila nākotne pašlaik ir ļoti neskaidra.

"Mēs meklējam arī iespējas aizgādāt viņu uz kādu citu zooloģisko dārzu, kas varbūt grib šo dzīvnieku, taču par to vairāk varēs runāt tikai tad, kad krokodils būs kļuvis par Rīgas Zooloģiskā dārza dzīvnieku. Neskatoties uz šobrīd neskaidro situāciju, arī daži vietējie cilvēki ir ieinteresējušies par krokodilu un ir izteikuši vēlmi atbalstīt krokodila turēšanu Rīgas Zooloģiskajā dārzā," norādīja zooloģiskā dārza Informācijas dienesta pārstāvis.

Atrastais Nīlas krokodils ir aptuveni divus gadus vecs, un tā svars pašlaik ir ap pusotru kilogramu, taču konkrētu vecumu krokodilam noteikt nav iespējams, jo nav neviena izcelsmes dokumenta, kas pierādītu, kad šis krokodils ir piedzimis. Pēc Lielkalna teiktā, tuvākajā desmitgadē šis krokodils varētu izaugt līdz pat vairākiem metriem.

Kā ziņots, jūlijā Olainē dīķī tika pamanīts Nīlas krokodils, ko Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta glābēji sagūstīja un aizveda uz Rīgas Zooloģisko dārzu, kur tas mīt Tropu mājā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!