Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien "Sorosa fonds – Latvija" rīko kārtējo diskusiju par dzīves kvalitāti Latvijā "Ko sagaidām no augstākās izglītības Latvijā?". Diskusiju var vērot arī tiešraidē portālā "Delfi".

Diskusijas mērķis ir apspriest un nodefinēt svarīgākos uzdevumus katrā no trīs galvenajām augstskolu funkcijām, kurus izvirza šodienas sabiedrība – "zināšanu vairošana", "speciālistu sagatavošana" un "inovācija", kā arī priekšnosacījumus un instrumentus šo uzdevumu sasniegšanai.

Augstākās izglītības reformu vajadzība un uzsākšana tika "skaļi" izsludināta, taču "pēc vētras iestājies klusums". Augstākās izglītības nozares reputācija, iespējams, tika sašķobīta, taču rodas jautājums, vai tas bija pamatoti? Uzsāktās reformas, iespējams, "iesprūda", jo paredzēto pasākumu plāns bija izvērsts pārāk plašs, neizvirzot prioritātes, neparedzot konkrētus realizācijas pasākumus (taktiku) un neveicot pietiekamu dialogu ar iesaistītām pusēm. Šobrīd rodas jautājums, ko darīt tālāk? Uz kurieni vēlamies virzīt augstākās izglītības attīstību un kādēļ? Kādas izmaiņas patiešām ir aktuālas tuvākā laikā, un kā tās veikt?

Diskusijas pirmajā sesijā tiks aktualizēts jautājums, vai Latvijas augstskolas nodrošina kvalitatīvu augstāko izglītību. Tās ietvaros notiks studentu debate par tēmu "Valstij jānodrošina bezmaksas augstākā izglītība" un diskusijas apmeklētājiem būs iespēja balsot par viedokli, kuram viņi piekrīt.

Diskusijas otrajā sesijā tiks izvirzītas idejas priekšnosacījumiem un instrumentiem, kā augstskolas varētu realizēt trīs galvenos uzdevumus – "zināšanu vairošana", "speciālistu sagatavošana" un "inovācija".

Sarunā piedalīsies Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietniece, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa, Rīgas Tehniskās universitātes profesors, Zinātņu prorektors Tālis Juhna, Biznesa augstskolas Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs, LTRK viceprezidents un Zināšanu ekonomikas padomes vadītājs Aigars Rostovskis. Diskusiju vadīs Gatis Bažbauers, Rīgas Tehniskās universitātes profesors un Zinātņu prorektora vietnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!