Foto: DELFI

Divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju nav gatavi maksāt par "TV3" un LNT, ja šie telekanāli sāktu prasīt naudu par savu saturu, liecina pēc Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) un lielāko kabeļoperatoru pasūtījuma veiktais "Latvijas Faktu" pētījums.

Preses konferencē LEKA izpilddirektors Ilmārs Muuls brīdināja, ka maksas ieviešana par "TV3" un LNT satura retranslēšanu varētu sadārdzināt katru maksas programmu paku, kur šie kanāli iekļauti, par līdz pat četriem latiem mēnesī. Tas nozīmētu, ka maksa par lētākajiem kabeļtelevīzijas pakalpojumiem, kas dažiem maziem operatoriem ir bijusi ap trim latiem mēnesī (par dažiem ārzemju kanāliem un bezmaksas saturu), vairāk nekā dubultotos.

Pētījums, kurā aptaujāti vairāk nekā 1000 cilvēku, liecina, ka vairākums respondentu turpinās abonēt esošos maksas pakalpojumus un nevēlas papildus maksāt par LNT un "TV3". 22,1% cilvēku šādā situācijā turpinās skatīties atlikušos bezmaksas Latvijas Televīzijas (LTV) kanālus - LTV1 un LTV7.

Arī vairāk nekā 79 000 sociālā tīkla un interneta televīzijas "draugiem.tv" uzturētāja "draugiem.lv" lietotāju aptauja liecina, ka 78,3% respondentu iebilst pret maksas prasīšanu par LNT un "TV3" pārraidēm. Šī aptauja gan bija formulēta ar jautājumu "Vai ''TV3'' un LNT jābūt redzamiem visās kabeļtelevīzijās?" Tas saprotams kā nacionālo kanālu obligātās bezmaksas retranslēšanas jeb "must carry" principa turpināšana jo, atceļot šo nosacījumu, daži maksas televīzijas operatori varētu abus kanālus neiekļaut savā piedāvājumā.

Muuls žurnālistiem teica, ka galvenais, pret ko maksas televīzijas operatori iebilst, ir Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā izskanējusī un apspriestā ideja ar likumu panākt gan nacionālo komerckanālu LNT un "TV3" obligātu retranslāciju visos maksas televīzijas tīklos, gan "obligātu" maksu par šiem kanāliem. Muuls piekrita, ka šādu kārtību varētu saukt "must carry, must pay".

Komentējot abas aptaujas, Muuls norādīja, ka tas ir loģiski, ka cilvēki, kas pieraduši pie bezmaksas pakalpojuma, iebilst, ja par to jāsāk maksāt, taču "TV3" un LNT vajadzētu saprast, ka pāreja uz maksas kanāla statusu bez abu kanālu obligātas iekļaušanas maksas televīzijas pamatpiedāvājumos kaitētu abām komerctelevīzijām.

Kā liecina LEKA pasūtītā aptauja, 40,92% aptaujāto abonētu maksas televīziju bez "TV3" un LNT, bet 20,77 % skatītos tikai Latvijas Televīzijas kanālus LTV1 un LTV7. Šādas izmaiņas būtiski samazinātu abu komerctelevīziju reklāmas auditoriju, ja tās notiktu brīva tirgus apstākļos, kur operatori varētu iekļaut abus komerckanālus kādā ekskluzīvā un dārgā pakā ar nelielu skatītāju skaitu, Muuls teica.

"Izzi" attīstības direktore Sandra Kraujiņa, kas kopā ar "Baltcom," "Lattelecom" un "draugiem.lv" pārstāvjiem piedalījās aptaujas prezentācijā, teica, ka nevarot ticēt "TV3" un LNT apgalvojumiem, ka nekas nemainītos abām komercraidorganizācijām, pārejot uz maksas apraidi. "Mainīsies, jo maksāsim mēs - operatori un skatītāji -, lai uzturētu LNT un "TV3" ienākumus," viņa sacīja.

"Lattelecom" juridiskās nodaļa vadītājs Toms Meisītis, kas bieži pārstāv elektronisko sakaru operatoru Saeimas komisiju sēdēs, teica, ka ir pamats bažām, ka "must carry" sagrozīšana var radīt apstākļus, kur nacionālās komerctelevīzijas varēs prasīt samaksu no dažādiem maksas televīzijas operatoriem pēc saviem ieskatiem, tādējādi diskriminējot dažus, izrādot labvēlību citiem.

"Nostiprinot likumā LNT un "TV3" vēlmi iekasēt naudu no skatītājiem, Latvijā tiks ieviesta maksas televīzija un skatītājiem atņemta iespēja bez maksas saņemt informāciju par Latvijā notiekošo. Ņemot vērā gaidāmo "TV3" un LNT apvienošanos, pret šādu ieceri iestājas kabeļtelevīzijas operatori, norādot uz bīstamu tendenci un potenciālu ļaunprātīgu monopolstāvokļa izmantošanu," teikts LEKA paziņojumā.

Kā ziņots, Latvijas nacionālās komerctelevīzijas vēlas, lai iespējami ātri tiek atcelta obligāta šo kanālu bezmaksas retranslēšana jeb "must carry" (obligātās izplatīšanas) norma maksas televīzijas tīklos.

"Latvijas Neatkarīgās televīzijas" (LNT) pārdošanas direktors Guntars Traubergs agrāk paudis viedokli, ka gala lietotājiem - maksas televīzijas abonentiem - nebūs obligāti jāmaksā vairāk, ja atcels "must carry", jo papildu summas, viņaprāt, varētu segt kabeļtelevīzijas operatori. Savukārt nacionāliem komerckanāliem samaksas saņemšana par savu programmu retranslāciju esot būtiska turpmākai pašu satura attīstīšanai un konkurētspējai.

Patlaban bezmaksas kanālus, tikai nopērkot dekoderi un nemaksājot mēnešmaksu par noteiktu programmu paketi, var skatīties "Lattelecom" virszemes ciparu televīzijas skatītāji. Komerctelevīzijām aizejot no bezmaksas apraides, bezmaksas apraidē paliktu tikai sabiedriskā televīzija - abi LTV kanāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!