Izmeklējot divgadīga bērna nāves iemeslus Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā šā gada februārī, Veselības inspekcija (VI) konstatējusi medicīniskās aprūpes pārkāpumus slimnīcā, uzliekot naudas sodu medicīnas personālam.

VI skaidro, ka pēc mirušā bērna mātes iesnieguma inspekcija pieņēma lēmumu par pārbaudes uzsākšanu un veica ekspertīzi, izvērtējot sniegtās medicīniskās aprūpes kvalitāti mirušajam puisītim.

Veiktajā ekspertīzē netika konstatēti pārkāpumi ģimenes ārstes aprūpes posmā, kā arī neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukums pie bērna tika pieņemts un apkalpots atbilstoši prasībām. Taču medicīniskās aprūpes pārkāpumi tika konstatēti Bērnu slimnīcas posmā, un divām ārstniecības personām tika piemērota administratīva atbildība - naudas sods 50 un 60 latu apmērā.

Ekspertīzē tika konstatēts, ka sodītās ārstniecības personas, kuras veica bērna apskati, nav savlaicīgi veikušas darbības bērna mērķtiecīgas ārstēšanas nodrošināšanai.

Piemērojot administratīvo atbildību, VI minēto ārstniecības personu darbā nesaskatīja noziedzīga nodarījuma pazīmes, līdz ar to nesaskatīja cēloņsakarību starp konstatētajiem medicīniskās aprūpes pārkāpumiem un bērna nāvi. Tika konstatēts, ka bērna slimības letālais iznākums ir saistāms ar slimības agresīvo un smago norisi. Bērnam tika novērota ļoti strauja stāvokļa pasliktināšanās divu dienu laikā no slimības simptomu parādīšanās, kam sekoja smagas komplikācijas.

Atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam (LAPK), par medicīniskās aprūpes, medicīnisko atzinumu vai ekspertīzes pārkāpumiem uzliek naudas sodu līdz 100 latiem. Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas, uzliek naudas sodu līdz 250 latiem.

Kā ziņots, šā gada aprīlī kāda sieviete vērsusies VI, lai gūtu pārliecību, ka ārsti darījuši visu, kas viņu spēkos, lai glābtu viņas divarpus gadu vecā dēla dzīvību.

Šā gada 2.februārī puisēns divarpus gadu vecumā nomira Bērnu slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. Viņa mātei ir neatbildēti jautājumi, viņa neizprot, kā piecu dienu laikā bērns var nomirt no laringīta un paragripas izraisītām komplikācijām.

Nelaime sākusies ar nelielām iesnām, puikam 28.janvāra vakarā bijusi 37,5 grādu temperatūra. Iepriekš puikam nekādu nopietnu veselības problēmu neesot bijis. Jau nākamajā dienā temperatūra paaugstinājusies līdz 39 grādiem, bijis grūti elpot. No rīta atsauktā ģimenes ārste nolēmusi zvanīt ātrajai palīdzībai.

Bērnu slimnīcas mediķi konstatējuši laringītu smagā formā. Slimnīcā bērna stāvoklis pasliktinājies un iestājusies nāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!