Foto: DELFI

Jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma respondenti snieguši vienu no pozitīvākajiem vērtējumiem valsts attīstībai, kāds novērots līdz šim veikto ikmēneša pētījumu vēsturē - tas uzlabojies par 17 punktiem, savukārt valdības atbalstītāju skaits pieaudzis līdz 20%, informē pētījuma autori.

Lai arī sabiedrības kopējā noskaņojuma indekss joprojām ir negatīvs (-29), tas ir kļuvis par vienu no pozitīvākajiem rādītājiem "DNB Latvijas barometra" pētījuma veikšanas laikā. Salīdzinot ar novembri, tagadnes indekss uzlabojies par sešiem punktiem, bet nākotnes indekss – par četriem punktiem, kas ir atzinīgākais vērtējums kopš 2011. gada septembra, informē DNB.

Arī vērtējot ekonomiskā stāvokļa izmaiņu virzienu, salīdzinājumā ar novembri pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri norāda, ka situācija uzlabojas. Turklāt nedaudz optimistiskākas kļuvušas arī ekonomiskā stāvokļa prognozes.

DNB ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš gan pragmatiski norāda: "Gadu mijā veiktais "DNB Latvijas barometra" pētījums ir tiešām ļoti liels pārsteigums, kas apliecina, cik grūti var būt uzminēt turpmāko mēnešu rezultātus, taču, uzņemoties šo risku, jāteic, ka janvārī noskaņojums visdrīzāk būs atkal pasliktinājies tāpēc, ka pētījuma veikšanas laikā ir paziņoti tautas skaitīšanas rezultāti." "Tiem nevajadzēja būt pārsteigumam, taču arī tikai atgādinājums par nepatīkamām lietām ir nepatīkams, turklāt vēl notiek ekspertu sacensība medijos par to, kurš spēs tautas nākotni iekrāsot tumšākos toņos. Savukārt reālā ekonomiskās situācijas attīstība Latvijā pagaidām drīzāk ir iemesls optimismam, bet diez vai šī ietekme uz iedzīvotāju noskaņojumu būs tik spēcīga," uzskata eksperts.

Arī iedzīvotāju attieksme pret valdības darbu pēdējo trīs mēnešu laikā ir kļuvusi mazāk kritiska, - oktobrī apmierinātību ar valdības darbu pauda tikai 11% aptaujāto iedzīvotāju, bet decembrī tā domāja jau 20% iedzīvotāju. Par trīs punktiem samazinājies arī negatīvo atbilžu īpatsvars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!