Foto: F64
Iedzīvotāju vērtējums savu ģimeņu materiālajam stāvoklim turpina pasliktināties – ja janvārī to par sliktu uzskatīja 37% aptaujāto, tad martā jau 43%. Vienlaikus gan ir nedaudz uzlabojis valdības darba vērtējums, liecina jaunākais "DNB Latvijas barometrs".

Prognozējot ģimenes materiālā stāvokļa perspektīvas turpmākā gada laikā, iedzīvotāji nedaudz biežāk izsaka negatīvas prognozes – attiecīgi 19% aptaujāto atzīmējuši, ka viņu ģimenes materiālā situācija tuvākajā laikā pasliktināsies. Tomēr, neskatoties uz visu iepriekš minēto, jaunākā "DNB Latvijas barometra" respondenti nedaudz pozitīvāk nekā februārī vērtējuši valdības darbu. Ja februārī ar valdības darbu bija neapmierināti 80% aptaujāto, tad martā – vien 73%.

Vērtējot kopējās situācijas attīstību valstī, iedzīvotāji retāk nekā februārī norādījuši, ka situācija attīstās nepareizā virzienā, – ja februārī tā domāja 64% aptaujāto, tad jaunākajā pētījumā tā apgalvojuši 61% respondentu. Turklāt par astoņiem punktiem samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri Latvijas pašreizējo ekonomisko stāvokli vērtē kā sliktu. Tikmēr, vērtējot ekonomiskā stāvokļa izmaiņu virzienu, salīdzinājumā ar februāri nedaudz pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri norāda, ka situācija pamazām uzlabojas.

Ņemot vērā, ka Latvijā un daudzviet Eiropā joprojām ir salīdzinoši augsts bezdarba līmenis un vairākums "DNB Latvijas barometra" aptaujāto iedzīvotāju jau ilgstoši uzskata, ka iespējas Latvijā atrast labu darbu ir sliktas, jaunākajā pētījumā vērtēts, kas iedzīvotāju izpratnē ir labs darbs un kādi kritēriji to raksturo. Pētījums uzrāda, ka aptuveni trīs ceturtdaļas (74%) respondentu kā galveno kritēriju labam darbam min labu atalgojumu, bet citi darbu raksturojoši faktori ir daudz mazāk nozīmīgi, jo otrais biežāk minētais kritērijs - "interesants darbs" - guvis tikai 48% aptaujāto atbalstu, bet citi tikuši uzskatīti par vēl mazsvarīgākiem

Tomēr kopš 2010.gada, kad tika veikts līdzīgs pētījums, būtiski pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuriem ir ļoti svarīgi, lai darbs būtu interesants - 2010.gadā tie bija 33%, bet 2012.gadā – 48%. Pieaudzis arī to aptaujāto īpatsvars, kuriem ir būtiski, lai darbavietā būtu labi kolēģi 2010.gadā tie bija 18%, bet 2012.gadā – 31%. Kā vismazāk būtiskos kritērijus, kas raksturo labu darbu, iedzīvotāji minējuši labu uzņēmuma vai iestādes "augstāko" vadību (4%) un labu darbavietas tēlu, reputāciju sabiedrībā (6%). Arī laba tiešā priekšniecība un iespēja mācīties un gūt jaunas zināšanas ir būtiska mazāk nekā piektajai daļai respondentu. Šo faktoru nozīmīgums pēdējo divu gadu laikā nav būtiski mainījies.

Likumsakarīgi, ka augstāks atalgojums ir arī būtiskākais kritērijs, lai, izvēloties starp vairākiem darba piedāvājumiem, dotu priekšroku tam, kur sola maksāt vairāk. Tas ir būtiski 79% aptaujāto. Otrs nozīmīgākais kritērijs ir sociālās garantijas, ko norādījuši 38% "DNB Latvijas barometra" respondentu. Tikmēr samērā līdzīgu atbalstu guvuši tādi izvēles kritēriji kā ērta ģeogrāfiskā atrašanās vieta (27%), labi un elastīgi darba apstākļi (26%) un amata atbilstība respondenta specialitātei un zināšanām (25%). Salīdzinoši reti pie darbavietas izvēles kritērijiem aptaujātie atzīmējuši iespēju ieņemt augstāku amatu nekā līdz šim (10%) un gūt jaunas zināšanas (10%), savukārt iespēju strādāt starptautiskā vidē novērtētu vien 5% aptaujāto.

Savukārt, vērtējot, cik lieliem ienākumiem patlaban jābūt uz vienu ģimenes locekli, lai varētu iztikt, vidējā atzīmētā summa ir 364 lati. 8% aptaujāto spētu iztikt, ja ienākumi uz vienu ģimenes locekli būtu līdz 150 latiem, bet līdzīgs skaits – 10% aptaujāto – norādījuši, ka tiem jābūt vairāk nekā 500 latiem. Turklāt zināmas pārdomas raisa fakts, ka vislielākās atalgojuma ekspektācijas ir uzņēmējiem un vadītājiem, kā arī – skolēniem un studentiem.

Raksturojot galvenos iemeslus, kādēļ daudzi cilvēki Latvijā kļuvuši par "ilgstošajiem" bezdarbniekiem un pat vairs necenšas meklēt darbu, aptaujātie visbiežāk minējuši neticību tam, ka Latvijā var atrast pieņemamu darbu (45%). Tiesa gan, 37% aptaujāto uzskata, ka daudziem ir izdevīgāk iztikt no pabalstiem un nevis no piedāvātās algas. Tikmēr nedaudz retāk aptaujātie norādījuši, ka darba meklētājiem bieži vien ir grūti izbraukāt līdz piedāvātajai darba vietai (35%), viņiem trūkst darba tirgū nepieciešamo prasmju un izglītības (34%), kā arī – vairākums "ilgstošo" bezdarbnieku vienkārši nevēlas un neprot strādāt (33%).

"DNB Latvijas barometrs" tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!