Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Juris Dobelis (TB/LNNK) uzskata, ka tiesās būtu jāvienkāršo lietu izskatīšana, "tāpat jādomā par to, lai valsts līdzekļi netiktu šķiesti par sīkām lietām".
Kā informē Saeimas Preses dienests, parlamentārās izmeklēšanas komisijas sakarā ar iespējamu pretlikumīgu un neētisku rīcību tieslietu sistēmā deputāti otrdien sprieda par iespējām vienkāršot un paātrināt lietu izskatīšanas gaitu tiesās.

"Saīsināts lietu izskatīšanas laiks dotu iespējas ne tikai ātrāk izskatīt lietas, bet arī samazinātu tiesvedības izdevumus. Tāpat jādomā par to, lai valsts līdzekļi netiktu šķiesti par sīkām lietām," uzsvēra Dobelis.

Arī tiesnešu skaita palielināšana un komisijas ierosinātā tiesnešu vecuma cenza samazināšana paātrinātu lietu izskatīšanas gaitu, piebilda komisijas vadītājs.

Arī ģenerālprokurors Jānis Maizītis otrdien atzina, ka joprojām ir procesi, kas ierosināti par zādzībām pāris latu apmērā un tā nav racionāla valsts līdzekļu izlietošana. Daudzas valstis virzās uz šādu lietu dekriminalizāciju un administratīvās atbildības piemērošanu. "Protams, ir grūti paskaidrot sabiedrībai, ka lietu "par latu" neskatīs kā krimināllietu, bet tai pat laikā jādomā par to cik sabiedrībai izmaksā tās izskatīšana," sacīja ģenerālprokurors.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!