Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības inaugurācijas samitā Čehijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pauda pārliecību, ka uzsāktajai partnerībai ilgtermiņā būtu jārada pozitīva ietekme gan katrā partnerības valstī, gan visā Eiropā, dodot ieguldījumu attīstībā un stabilitātē, informē Ministru kabinets.

Pēc premjera viedokļa, Austrumu partnerība rada bezprecedenta ietvaru politiskai un praktiskai sadarbībai. "Mēs esam atšķirīgi, tomēr mūs vieno šodien skaidri paustā kopīgā apņemšanās," pauž Dombrovskis.

Samita ietvaros 27 Eiropas Savienības dalībvalstu un sešu austrumu kaimiņvalstu - Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Moldovas un Ukrainas valdību vadītāji parakstīja deklarāciju par Austrumu partnerības dibināšanu.

Savā runā Ministru prezidents uzsvēra, ka divpusējā sadarbība Austrumu partnerībā nozīmē iespēju īstenot katras partnervalsts individuālos centienus. Jauni sadarbības līgumi, plašāka un visaptveroša brīvā tirdzniecība ar katru valsti, sadarbība enerģētiskās drošības uzlabošanā, vīzu režīma liberalizācijas process drošā vidē - visi šie elementi tiks attīstīti individuālā līmenī. Sadarbībā tiks īstenota pielāgota pieeja, jo katram partnerim ir atšķirīgas intereses, vajadzības un apstākļi. Vienlaikus partnerības pozitīvie rezultāti būs visa reģiona ieguvums.

Uzrunājot samita dalībniekus Dombrovskis norādīja: "Šodien mēs nākam ar politisku ziņu par jaunās partnerības uzsākšanu, bet ir nepieciešams noteikt arī turpmākos uzdevumus. Tādēļ es vēršos pie pašreizējās ES prezidentūras un nākamajām prezidentūrām, kā arī pie Eiropas Komisijas ar aicinājumu uzreiz ķerties pie Austrumu partnerības un tās vadošo iniciatīvu īstenošanas."

Latvijas prioritāte jaunās Eiropas Savienības kaimiņvalstu politikas jomā būs veicināt praktisku darbu uzsākšanu nozīmīgākajās sadarbības jomās - enerģētikas, tirdzniecības, izglītības un vides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!