Foto: DELFI Aculiecinieks
Lai gan Aizsardzības ministrija paredzējusi, ka līdz 2020.gadam valsts aizsardzības budžetam jābūt NATO dalībvalstij noteikto 2% no IKP līmenī, tomēr, ik gadu veidojot valsts budžetu, finansējuma pieaugums aizsardzībai tiks vētīts atbilstoši reālajām budžeta iespējām, telekanālam LNT trešdien pauda ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).
Dombrovskis apliecināja, ka Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi "ļoti detalizētu" un "ļoti labi saprioritizētu" plānu, kā izlietot budžeta palielinājumu, lai aizsardzības budžets līdz 2020.gadam atgrieztos NATO dalībvalstij nepieciešamo 2% no IKP apjomā. Pēc taupības gadiem tas pašreiz ir ap 1% no IKP. Tas nozīmē, ka ik gadus vajadzētu aizsardzībai piešķirt papildus 15 miljonus latu.

Vienlaikus premjers, runājot par finansējuma atrašanu šādiem nolūkiem, apliecināja, ka Aizsardzības ministrija saņems budžeta palielinājumu tikai "atbilstoši reālajām iespējām", gan veidojot nākamā gada budžetu, gan turpmāk. Tādējādi Dombrovskis deva mājienu, ka tie var arī nebūt visi 15 miljoni latu ik gadu.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, vai NATO nedraud ar sankcijām, ja Latvija ilgstoši turpina nepildīt dalībvalsts apņemšanos par 2% no IKP aizsardzībai, Dombrovskis teica, ka sankcijas gan netiekot solītas, bet "skaidrs, ka saņemam aizrādījumus, un ja vēlamies saņemt solidaritāti no citām alianses dalībvalstīm, ja tāda būs nepieciešama, mums jādarbojas saskaņā ar spēles noteikumiem".
 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!