Foto: F64
Premjers Valdis Dombrovskis (V) pirmdien koalīcijas padomes sēdē sola pārrunāt ar koalīcijas partneriem – Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) Saeimas ceturtdienas balsojumu par atļauju kratīšanai deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, kas tika noraidīta, pateicoties arī ZZS frakcijas balsojumam "atturēties", portālam "Delfi" sacīja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Šādi premjers, kurš Saeimas balsojumu iepriekš novērtēja kritiski, komentēja apvienībā "Vienotība" ietilpstošās partijas "Pilsoniskā Savienība" (PS) aicinājumu pieprasīt ZZS paskaidrojumu par balsojumu Šlesera kratīšanas lietā.

Jau vēstīts, ka PS valde aicina Dombrovski kā valdības vadītāju pieprasīt skaidrojumu no ZZS par tās Saeimas deputātu rīcību, atturoties balsojumā par KNAB lūgumu atļaut kratīšanu Šlesera dzīvesvietā, kā arī norādīt ZZS, ka tā ar savu rīcību apdraud turpmāko koalīcija pastāvēšanu.

Partija uzskata, ka ceturtdienas Saeimas balsojums pret KNAB lūgumu liecina par "oligarhu patieso ietekmi uz Saeimas darbību, to visatļautības un nesodāmības sajūtu". "Tas arī demonstrēja Saeimas vairākuma, tostarp partiju apvienības "Vienotība" koalīcijas partneru – ZZS – nevēlēšanos noskaidrot patiesību par augstu amatpersonu iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem un neuzticēšanos tiesībsargājošajām institūcijām. Notikušais nenoliedzami ietekmē jau tā trauslo valdības koalīciju, apdraud ekonomiskās situācijas stabilizāciju un liecina, ka koalīcija zaudē kopīgo vērtību platformu," pausts PS paziņojumā medijiem.

Savukārt Dombrovskis iepriekš paziņoja, ka Saeimas ceturtdien pieņemto lēmumu vērtē kritiski, "jo tiek pieļauta situācija, kad deputāts slēpjas aiz mandāta neaizskaramības un tiek traucēts tiesībsargājošo iestāžu darbs".

"KNAB acīmredzot ir bijis pietiekami nopietns pamats pieprasīt kratīšanu Šlesera kunga dzīvesvietā, un to ir atzinis arī tiesnesis, kas šo kratīšanu ir sankcionējis, tādēļ uzskatu, ka Saeimas lēmums to nepieļaut traucē izmeklēšanu," uzsvēra premjers, norādot, ka apvienības "Vienotība" deputāti ceturtdien balsoja par KNAB pieprasījuma izpildi un "arī turpmāk iestāsimies par oligarhu lomas mazināšanu politikā".

Par KNAB pieprasījumu atļaut kratīšanu Šlesera dzīvesvietā ceturtdien Saeimas plenārsēdē nobalsoja tikai "Vienotības" un VL-TB/LNNK frakcijas deputāti. Pret KNAB lūgumu bija pieci Šlesera apvienības "Par labu Latviju" (PLL) deputāti, ka arī Iveta Grigule un Vitauts Staņa no ZZS, bet atturējās "Saskaņas centra" un ZZS frakcijas, kā arī Guntis Ulmanis (PLL). Pats Šlesers balsojumā nepiedalījās.

Tiesa pēc KNAB lūguma sankcionējusi kratīšanu četrās Šlesera dzīves vietās Jūrmalā un vienā dzīves vietā Rīgā, taču, tā kā viņš ir Saeimas deputāts, kratīšanām bija nepieciešama parlamenta atļauja.

KNAB trešdien un ceturtdien veica plašas kratīšanas īpašumos, kas pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam.

Kratīšanu trešdienas rītā KNAB sāka Rīgas Tirdzniecības ostā, ko apliecināja gan tās pārstāvji, gan advokāti. Tāpat kratīšana notika nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", apliecinājis uzņēmums. Kratīšana notika arī Lemberga kabinetā domē un īpašumā Puzē, kā arī Andrim Šķēlem daļēji piederošajā SIA "UVK". Savukārt ceturtdien KNAB veica kratīšanu laikraksta "Neatkarīgā" izdevēju "Mediju nams" birojā, kā arī AS "Diena" valdes priekšsēdētāja Viestura Koziola birojā Stabu ielā un kabinetā "Dienā".

Prokuratūras vēstulē Saeimai norādīts, ka KNAB kriminālprocesu uzsācis 20.maijā pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Rīgas domes vadītāja pienākumu izpildītāja un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) paziņojis, ka kratīšana dažādās iestādēs trešdien veikta saistībā ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanām un "kaut kādu īpašu līgumu" ar "Mediju namu".

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un arī pats Lembergs notikušo saistīja ar gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!