Latvijas dalība Eiropas Savienībā (ES) valstij ir nesusi būtiskus ieguvumus, tomēr ir vēl pietiekami daudz neizmantotu iespēju, lai tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā Latvija sasniegtu turīgāko Eiropas valstu vidējo dzīves līmeni, atzīmējot Latvijas dalības ES piecu gadu jubileju, uzsver premjers Valdis Dombrovskis (JL).
Premjera vērtējumā, balsojot par iestāšanos ES, Latvija izvēlējās atbildīgu ceļu - ieviest un ievērot savienības likumus, kuri snieguši būtisku atbalstu Latvijas tiesiskuma un demokrātijas nostiprināšanā, kā arī korupcijas izskaušanā.

"Mūsu mērķis ir sasniegt turīgāko Eiropas valstu vidējo dzīves līmeni tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā. Tas ir iespējams, ja mērķtiecīgi reformēsim valsts pārvaldi, samazināsim administratīvo slogu mazajiem uzņēmumiem un stimulēsim Latvijas tautsaimniecību, apgūstot ES finansējumu," sacīja premjers.

Latvijas uzdevums turpmākajos piecos gados ir nostiprināt savu ietekmi ES, lai Latvija, kopā ar citām ģeopolitiski ietekmīgām valstīm sekmīgi aizstāvētu savas valsts iedzīvotāju intereses un aktīvi piedalītos "globālās dienaskārtības" noteikšanā, uzskata premjers, norādot, ka Latvija jau pašlaik piedaloties ES budžeta veidošanā, diskusijās par enerģētikas politiku, globālās ekonomiskās krīzes pārvarēšanu, savienības paplašināšanos un citām aktualitātēm.

Kopš Eiropas kopienas dibināšanas, valstu sadarbības pamatā bijusi savstarpēja integrācija ekonomikas jomā un, līdz ar jaunajiem izaicinājumiem ekonomikā, šī sadarbība tiks nostiprināta, pilnveidojot vienoto tirgu, likvidējot iekšējās barjeras uzņēmējdarbības brīvai kustībai savienības ietvaros, un ar kopējiem līdzekļiem atbalstot nabadzīgākos ES reģionus, atzīmējis Dombrovskis.

"Latvijas pirmie pieci gadi ES būtiski stimulējuši valsts ekonomisko izaugsmi, radījuši labākus dzīves apstākļus simtiem tūkstošiem Latvijas ģimeņu un nodrošinājuši daudzu miljardu eiro ieplūšanu Latvijas tautsaimniecībā. Pašreiz varam novērtēt priekšrocības, ko mums sniedz Latvijas atrašanās Eiropas Savienībā, ne tikai finanšu palīdzības ziņā, bet arī demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību jomās," sacīja politiķis.

"Taču Latvijai vēl ir pietiekami daudz neizmantotu iespēju, ko mums dod Eiropas Savienības dalībvalsts statuss, tāpēc aicinu valdības ministrus un ierēdņus, iedzīvotājus un nevalstiskās organizācijas aktīvi izmantot visas iespējas, īpašu uzmanību veltot ekonomikas izaugsmes stimulēšanas resursiem. Pirmie pieci gadi ir pierādījuši - mērķtiecība un zināšanas mazām valstīm ļauj sasniegt lielus mērķus Eiropas valstu klubā," teica Dombrovskis.

Dombrovskis jubilejā pateicās "visiem, kuri šo piecu gadu laikā ir stiprinājuši Latvijas pozīcijas ES, visiem, kuri veicinājuši integrāciju tajā, ļaujot Latvijas iedzīvotājiem izmantot ES iespējas". "Novēlu, lai mēs katrs rastu enerģiju un iedvesmu izaicinājumu priekšā un justos daļa no kopīgi sasniegtā mērķa," vēlēja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!