Foto: LETA

Koalīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) retorika par lielāku finansējumu demogrāfijai 2013.gada budžetā ir pietiekami agresīva un ”gandrīz ultimatīva”, intervijā LNT raidījumā ”900 sekundes” uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Ņemot vērā, ka NA koalīcijā izveidotajā darba grupā piekritusi meklēt risinājumus, tad koalīcijas partnera strikto nostāju jautājumā par lielāku finansējumu demogrāfijai īsti nevar uzskatīt par ultimātu, atzina Dombrovskis.

”Skaidrs, ka retorika no NA ir gana agresīva,” atzina premjers, gan uzsverot, ka pieprasījums par lielāku finansējumu demogrāfijai no NA nācis pietiekami vēlu – tad, kad bija vienošanās par 2013.gada budžeta projektu un kad valdībā to jau bija atbalstījuši arī NA ministri.

”Pēc tam nākt ar šādu gandrīz ultimatīvu pieprasījumu [..] Protams, tas šīs sarunas šobrīd ļoti sarežģī,” atzina Dombrovskis, norādot, ka koalīcijas sarunu rezultāts būs atkarīgs no tā, cik lielā mērā partneri spēs vienoties par visām pusēm pieņemamu risinājumu.

Koalīcijā ir vienošanās atbalstīt budžeta likumprojektu pirmajā lasījumā. ”Bet attiecībā uz otro lasījumu – pašreiz strādā koalīcijas darba grupa, kas meklē risinājumus, kā nodrošināt to, lai budžets tiktu atbalstīts arī otrajā lasījumā. Nostāja ir tāda – risinājums ir jāmeklē, nepalielinot budžeta deficītu,” teica Ministru prezidents.

Viņš piebilda, ka arvien vairāk rodas iespaids, ka politiķi neko nav mācījušies no iepriekšējo gadu krīzes. ”Tikko parādās pirmā iespēja un uz pirkstiem vairs neskatās Starptautiskais valūtas fonds, tā atkal sākas fiskālā gāzēšana līdz grīdai. Ja tas tā turpināsies, tad mēs ļoti ātri būsim turpat, kur mēs jau bijām,” uzskata Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka NA iestājas par vairāku pasākumu īstenošanu dzimstības veicināšanai nākamgad, kam papildus, pēc apvienības aprēķiniem, vajadzēs 31 miljonu latu. Atbalsts šiem priekšlikumiem būšot izšķirošs, lai apvienība nobalsotu par 2013.gada budžetu kopumā.

Saeimā ir izveidota koalīcijas pārstāvju darba grupa, kas pašlaik vērtē, vai NA priekšlikumi izmaksā norādīto 31 miljonu latu.

Budžeta projekts pagājušās nedēļas beigās iesniegts izskatīšanai Saeimā. 22.oktobrī budžetu plānots izskatīt pirmajā lasījumā. Līdz 25.oktobrim deputātiem būs iespēja iesniegt priekšlikumus, bet 15.novembrī valsts budžetu plānots izskatīt otrajā un galīgajā lasījumā.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzsvēris, ka valdība 2013.gada budžeta projektā ir izvirzījusi vairākas prioritātes - nodokļu samazināšanu, demogrāfijas jautājuma risināšanu, ceļu infrastruktūras sakārtošanu un veselības aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!