Jaunieceltais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) ir jaunākais premjers atjaunotās Latvijas vēsturē, kā arī otrs jaunākais savas vadītās valdības loceklis.

Jaunajam valdības vadītājam ir 37 gadi, kamēr labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) 37. dzimšanas diena būs pirmdien.  Nākamais jaunākais vadības loceklis ir kultūras ministrs Ints Dālderis (TP virzīts), kurš februārī svinēja savu 38.jubileju.

Tāpat jaunajā valdībā no 15 tās locekļiem tikai divas ir sievietes - izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), kura turpina iepriekšējā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) laikā aizsākto darbu, un iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL). 

Gados vecākais ministrs jaunajā valdībā ir 56 gadus vecais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Savukārt vislielākā pieredze darbā valdībā ir vides ministram Raimondam Vējonim (ZZS). Viņš savā amatā atrodas kopš 2003. gada janvāra. Kopumā Vējonis valdībās gan strādā kopš 2002. gada novembra - toreiz viņš bija vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Vējonim Dombrovskis būs jau piektais premjers - pirms tam vides ministrs ir strādājis kopā ar Einaru Repši (JL), Induli Emsi (ZZS), Aigaru Kalvīti (TP) un Ivaru Godmani (LPP/LC).

Pieredzi citās valdībās ir guvusi vēl 10 ministri. Viņu vidū ir Repše, kurš gan pats ir bijis premjers, gan vadījis Aizsardzības ministriju, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), Koķe, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), kurš Godmaņa valdībā bija ekonomikas ministrs, tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP), kurš iepriekš divās valdībās bijis iekšlietu ministrs, veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) un Mūrniece, kura īsu brīdi vadīja Aizsardzības ministriju. Arī pašam Dombrovskim ir pieredze Ministru kabinetā - Repšes valdībā viņš vadīja Finanšu ministriju.

Līdz ar to Dombrovska valdībā kopumā ir tikai pieci jauni ministri, no kuriem 3 - Lieģim, Dūklavam un Dālderim nav pieredze parlamenta darbā. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) strādājis gan 9.Saeimā, gan 8. Saeimā. Savukārt Augulis bijis deputāts 8.Saeimā uz laiku, kamēr ZZS deputāte Baiba Rivža pildīja ministres pienākumus.

Jaunās valdības vadībā vēl joprojām turpina darboties Bērnu, ģimenes un sociālo lietu ministrija, kuru gan vada pats premjers. Ministrija gan drīzākajā laikā tiks likvidēta, sadalot tās funkcijas starp Labklājības un Izglītības un zinātnes ministrijām.

Jauno valdību Saeima apstiprināja ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!