Foto: DELFI

Neskatoties uz iedzīvotāju skepsi, Latvijai būs vairāki ieguvumi līdz ar iestāšanos eiro zonā, pirmdien Rīgā notiekošajā seminārā "ASV un Latvijas biznesa sadarbības iespējas" teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka Latvija joprojām turas pie plāna no 2014.gada ieviest eiro un šā iemesla dēļ arī sabiedrībā vairākkārt ir izskanējis jautājums par to, vai, pastāvot eiro zonas krīzei, Latvijai iestāšanās eiro zonā tiešām ir vajadzīga un vai ir laba ideja to darīt. "Nav brīnums, ka arī iedzīvotāji kļūst skeptiskāki," norādīja Dombrovskis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka lats ir piesaistīts eiro un jebkas, kas notiek ar eiro, notiek arī ar latu. Tādēļ, neiestājoties eiro zonā, būtu jādomā par Latvijas valūtas turpmāko piesaisti, citādi neiestāšanās eiro zonā būtu bezjēdzīga, paskaidroja Dombrovskis.

Premjers vērsa uzmanību uz Igaunijas piemēru, kur eiro ieviesa laikā, kad eiro zonā krīze bija jau sākusies, bet, neskatoties uz to, no kaimiņvalsts saņemti pozitīvi signāli par finanšu un ekonomisko stabilitāti. "Mēs gaidīsim līdzīgu efektu Latvijā," paziņoja Dombrovskis.

Tomēr viņš arī atzina, ka nepieciešams vairāk publiski diskutēt par eiro ieviešanas procesu, lai tam varētu sekot līdzi arī sabiedrība.

Viņš arī pastāstīja, ka Latvijas sabiedrība, pastāvot runām par krīzi eiro zonā, pret eiro ieviešanu kļuvusi skeptiskāka, tomēr piemetināja, ka eiro zonas krīze uztverama kā finanšu un ekonomiskā krīze atsevišķās zonas valstīs, nevis eiro kā valūtas krīze.

Jau vēstīts, ka Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!