Foto: LETA
Jaunveidojamās valdības ministru amata kandidāti ir iesniegti vērtēšanai Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, žurnālistiem ceturtdien pavēstīja premjera amatam izvirzītais Valdis Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka prezidents tagad vērtēs kandidātus, un atzina, ka varētu būt arī kādas izmaiņas. "Korekcijas var būt pieļaujamas," piebilda Dombrovskis.

Tāpat viņš pastāstīja, ka Nacionālā apvienība (NA) tieslietu ministra amatam virzīs divus kandidātus – bijušo tieslietu ministru, NA līderi Gaidi Bērziņu un advokātu Jāni Bordānu.

Atbildi no prezidenta Dombrovskis cer saņemt šonedēļ, lai pirmdien varētu oficiāli izvirzīt ministru amatu kandidātus.

Neoficiāli zināms, ka Zatlera Reformu partija (ZRP) vienojusies par izglītības ministra amata kandidātu virzīt sociālantropologu Robertu Ķīli, iekšlietu ministra amata kandidāts būs ZRP valdes loceklis Rihards Kozlovskis, savukārt ārlietu ministra amata kandidāts ir bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Zatlera prezidentūras laikā Edgars Rinkēvičs.

Par ekonomikas ministru ZRP nominējusi pašreizējo "Swedbank" korporatīvo komunikāciju vadītaju Danielu Pavļutu, kurš iepriekš strādājis arī valsts pārvaldē un bijis Kultūras ministrijas valsts sekretārs. Savukārt informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmējs Edmunds Sprūdžs ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts, kura pārziņā tādējādi arī būs e-lietu nozare, kur viņš darbojas.

Vairāki līdzšinējie "Vienotības" ministri savus portfeļus saglabās, proti, partija piedāvā finanšu ministra pienākumus arī turpmāk uzticēt Andrim Vilkam, savukārt aizsardzības ministra krēslu arī turpmāk varētu ieņemt Artis Pabriks. Labklājības ministrijas vadīšanai "Vienotība" virza pašreizējo Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāri Ilzi Viņķeli, savukārt veselības ministra portfeļa kandidāte ir Ingrīda Circene, kas šo amatu ieņēma arī Einara Repšes valdības laikā no 2002. līdz 2004.gadam.

Nacionālā apvienība kultūras ministres amatam paredz virzīt bijušo Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāju Žaneti Jaunzemi-Grendi, savukārt tieslietu ministra amatam virzīts advokāts Jānis Bordāns un NA līderis Gaidis Bērziņš.

Saskaņā ar iepriekš izskanējušo informāciju zemkopības ministra amatam varētu virzīt Laimdotu Straujumu, kura daudzus gadus strādāja par Zemkopības ministrijas, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāri, taču pašlaik ieņem valsts sekretāra vietnieces amatu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Satiksmes ministrijas vadīšanai tiek virzīts bezpartejiskais diplomāts Aivis Ronis. Politisko atbildību par satiksmes ministra darbību saskaņā ar noslēgto vienošanos uzņemtos "Vienotība" un seši ZRP pametušie deputāti.

Jau vēstīts, ka prezidents trešdien aicinājis Valdi Dombrovski izveidot valdību no Zatlera Reformu partijas, "Vienotības", NA un sešiem no ZRP aizgājušiem deputātiem, kurai Saeimā būtu 56 no 100 balsīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!