Foto: LETA

Premjers Valdis Dombrovskis sliecas atbalstīt obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu, kas paredz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus turpmāk sniegt nodokļu maksātājiem.

Premjers trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andris Bērziņu žurnālistiem sacīja, ka tuvākajā laikā Veselības ministrijas (VM) izstrādātā koncepcija tiks virzīta apspriešanai ar valdības sociālajiem partneriem.

"Lielā mērā tai par pamatu ir ņemts modelis, kas Lietuvā jau darbojas, un domāju, ka, precizējot vairākus aspektus, šo pozīciju varētu atbalstīt," norādīja Dombrovskis.

Jaunās sistēmas mērķis ir valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus sasaistīt ar nodokļu maksāšanu. Obligātās veselības apdrošināšanas koncepcija paredz ieviest tā saucamo veselības nodokli 5% apmērā no esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, bet IIN nemaksātāji veselības nodokli varēs maksāt arī paši ik mēnesi 20 latu apmērā.

VM noteikusi iedzīvotāju grupas, kam nodoklis nebūs jāmaksā. Ministrija uzsver, ka neatkarīgi no nodokļa maksāšanas tiks nodrošināta neatliekamā palīdzība, kā arī vairāku slimību ārstēšana.

Ministrija pieļauj, ka jauno kārtību varētu iedarbināt nākamā gada otrajā pusē, taču skaidri tas vēl nav zināms. Koncepciju par obligāto veselības apdrošināšanu vasarā virzīs izskatīšanai valdībā.

Pret šādu ieceri gan iepriekš iebildis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), kas kritiski vērtē plānus ierobežot veselības aprūpi tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nemaksā nodokļus.

"Ir bijušas idejas par to, ka varētu ierobežot piekļuvi veselības aprūpei tiem cilvēkiem, kuri nemaksā nodokļus vai neveic sociālās iemaksas. Mēs uzskatām, ka tas ir riskanti," 16.maijā žurnālistiem atzina SVF misijas Latvijā vadītājs Marks Grifitss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!