Foto: LETA
Eksprezidenta Valda Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājums atcelt samazināto 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ir pretrunā ar ZRP vēlmi Latviju no 2014.gada redzēt eirozonā, šādu viedokli intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" pauda premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš ir pārliecināts: ja tiktu atcelta samazinātā PVN likme, izlīdzinot nodokļa likmi visām precēm līdz PVN pamatlikmes līmenim – 22% , tad Latvija "pilnīgi noteikti" nespēs izpildīt Māstrihtas inflācijas kritēriju iestājai eirozonā no 2014.gadā.

Dombrovskis noteica, ka līdz šim ir daudz diskutēts par samazinātās PVN likmes atcelšanu, un tā rezultātā šo pazemināto nodokļa likmi nolemts saglabāt precēm un pakalpojumiem, kas ir "sociāli jūtīgi" – grāmatām, apkurei, presei, medikamentiem un citam.

Ne "Vienotība", ne arī tās patlaban vadītā Finanšu ministrija neatbalstot pazeminātās PVN likmes atcelšanu, noteica premjers.

Savukārt ZRP valdes loceklis Reinis Tukišs portālam "Delfi" sacīja, ka Dombrovskis, apgalvodams, ka ar vienādotām PVN likmēm "Latvija pilnīgi noteikti nespēs izpildīt Māstrihtas inflācijas kritēriju iestājai eirozonā no 2014.gadā", kļūdaini interpretē ZRP ekonomikas programmu.

"Pirmkārt, ZRP ekonomikas programmas galvenais mērķis ir nodokļu sloga samazināšana darba algām par deviņiem procentpunktiem. Tas tiek piedāvāts ar nolūku balstīt mūsu ražotājus un veicināt eksporta konkurētspēju. Turklāt šādi tiktu dots nozīmīgs ieguldījums bezdarba mazināšanā un cīņā ar aplokšņu algām. PVN likmju vienādošana nav skatāma atrauti no darbaspēka nodokļa samazināšanas," uzsver Tukišs.

Viņš norāda, ka ZRP ir skaidri norādījusi, ka neviens nodoklis netiks mainīts 2012.gadā. Savukārt, izmaiņas PVN likmēs varētu notikt tikai 2014.gadā, jo to diktē nepieciešamība ievērot Māstrihtas kritērijus. "Līdz ar to premjera kunga izplatītā informācija ir apzināti vai neapzināti kļūdaina," sacīja ZRP valdes loceklis.

Pēc viņa teiktā, PVN likmju vienādošanas gadījumā paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismus - tiešu pabalstu veidā tām iedzīvotāju grupām, kuru ienākumi ir zem vidējā. Šādā veidā tiktu risināts šo jautājumu "sociālais jūtīgums", piebilst partijas valdes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!