Foto: F64

Izvirzot prasības un spītējoties jautājumā par fiskālās disciplīnas izmaiņām Satversmē un Lisabonas līgumā, opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība var izdarīt "lāča pakalpojumu" Latvijas zemniekiem, trešdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš skaidroja, ka jautājums par Latvijas atbalstu Lisabonas līguma grozījumiem, kuru mērķis ir eiro zonas finanšu stabilitātes instrumenta izveidošana nolūkā glābt eirozonu un atsevišķas parādos grimstošas Eiropas valstis, ir cieši saistīts ar sarunām par Eiropas Savienības nākamo finanšu perspektīvu, kur Latvijai ir nozīmīgas intereses kohēzijas finansējuma un lauksaimniecības tiešmaksājumu jomā.

"Ja kādas politiskās partijas uzvedīsies destruktīvi un neļaus eirozonai glābt eirozonu, jājautā, kādu pakalpojumu šīs partijas izdara tālākām sarunām par [ES] finanšu perspektīvu," sacīja premjers, uzsverot – "ja partneri saskarsies ar destruktīvu attieksmi, tad tas var apgrūtināt sarunas – gan par kohēzijas politiku, gan par lauku tiešmaksājumiem". "Vai ZZS grib izdarīt lāča pakalpojumu zemniekiem?" jautāja Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka "ZZS jāsaprot, ka šie ir fundamentāli jautājumi, tie ir netieši saistīti ar nākamo finanšu perspektīvu, un jautājums ir, kādas starta pozīcijas Latvijai arī opozīcijas partijas vēlas nodrošināt šajās sarunās". "Ir jāizšķiras, vai mēs virzāmies uz ES kodolu vai paliksim ES nomalē," uzsvēra Ministru prezidents.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik dienaskārtībā nav jautājums par koalīcijas paplašināšanu, lai gūtu nepieciešamo atbalstu Lisabonas līgumam un fiskālās disciplīnas grozījumiem Satversmē, jo par šo jautājumu "nebūtu lietderīgi atvērt politisko tirgu". Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka viņa pārstāvētā partija "Vienotība" "nekad nav izslēgusi iespēju ZZS iekļaut koalīcijā un nav vilkusi "sarkanās līnijas"".

Kā ziņots, komentējot ZZS pausto vēlmi iegūt valdībā divas ministru vietas apmaiņā pret atbalstu vairākos gaidāmajos balsojumos saistībā gan ar Latvijas iekšpolitiku, gan ārpolitiku, Dombrovskis (V) pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem izteicās, ka par valstij svarīgiem jautājumiem nav jātaisa politiskais tirgus.

Premjers norādīja, ka ZZS jau esot parādījusi, ka spējot konstruktīvi strādāt. "Nez vai te būtu jāatver politiskais tirgus," teica Dombrovskis.

Pirmdien tikās Valsts prezidents Andris Bērziņš un Āboltiņa, lai apspriestu iespējas, kā Saeimā nodrošināt aktuālu gaidāmo likumprojektu pieņemšanu, no kuriem vairākiem nepieciešamas divas trešdaļas deputātu balsu.

Pēc tikšanās Āboltiņa izteicās, ka jautājums par koalīcijas paplašināšanu patlaban nav dienaskārtībā. Viņa gan atzina, ka ir aktualizējies jautājums par ZZS deputātu balsu piesaistīšanu nepieciešamo lēmumu pieņemšanā. Āboltiņa norādīja, ka ZZS ir parādījusi izpratni un atbalstījusi valstij svarīgus jautājumus, tādējādi demonstrējot pietiekamu konstruktivitāti.

Valsts prezidents atzina, ka esošā koalīcija patlaban nevar nodrošināt nepieciešamās divas trešdaļas deputātu balsu, bet, kā to panākt - ar ministru vietām vai kā citādi, tas ir politiķu pašu jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!