Joprojām neatrisinātais strīds starp žurnālistu Jāni Domburu un Latvijas Televīziju (LTV) tikai radot žurnālistā vēlmi meklēt citu darbu, ceturtdien pēc Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) sēdes sacīja Domburs.
Arī ceturtdien NRTP sēdē, kurā piedalījās gan Domburs, gan LTV1 direktore Selga Laizāne, neesot panākts risinājums. Padome svārstās starp iespēju atteikties no strīda risināšanas, pamatojot, ka tas ir civiltiesisks divu pušu strīds, vai arī meklēt risinājumu. Domburs uzskata, ka NRTP ir iestāde, kurai jāuzrauga raidorganizāciju darbības likumība, un tai ir pienākums atbildēt uz viņa visām likumdošanas normām atbilstošo iesniegumu. Ja NRTP žurnālista iesniegumu neizskatīšot, viņš apsvēršot iespēju vērsties tiesā pret NRTP.

Padome mudinājusi abas puses panākt mierizlīgumu. Domburs norādīja, ka mierizlīgums būtu iespējams tad, ja LTV atzītu pārkāpumu, taču pagaidām LTV vadība paliekot pie iepriekšējiem uzskatiem, stāstīja Domburs.

Kāds padomes loceklis esot norādījis, ka šāda LTV rīcība izraisīšot žurnālista vēlmi meklēt darbu citur, un Domburs viņam pilnībā piekrītot, jo viņam neesot vilinājuma strādāt šādos apstākļos.

NRTP priekšsēdētāja vietniece Ingrīda Brigita Stroda aģentūrai LETA apstiprināja, ka padome šodien neesot pieņēmusi nekādu lēmumu. Jautājums tikšot izlemts nākamās nedēļas laikā, un šodien notikusi tikai abu pušu pārstāvju viedokļu uzklausīšana.

Stroda norādīja, ka nav godīgi, ka šādā veidā sodīts tiek tikai viens raidījums, jo noteikto raidlaiku pārsniedz arī daudzi citi raidījumi, tostarp tie, kas ēterā tiek demonstrēti pirms "Kas notiek Latvijā?". LTV esot jāpārskata un jāsakārto šī sistēma, uzsvēra Stroda.

Domburs neesot slēpis, ka ar citām televīzijām pārrunājis iespēju slēgt darba līgumu. Priekšsēdētāja vietniece uzskata, ka LTV būtu jāsaglabā žurnālists, kura "vārds komentārus neprasa". LTV, kurai dramatiski kritušies reitingi, tas būtu liels zaudējums, uzskata Stroda.

Tāpat viņa norādīja, ka abām pusēm būtu jāpaiet otrai pretī, un LTV būtu jāatvainojas skatītājiem par pārtraukto raidījumu, jo televīzijas skatītājam neinteresējot Dombura attiecības ar LTV vadību, bet gan pats raidījums.

Raidījuma raidlaiku var pārsniegt ārkārtējās situācijās pēc autora lūguma, aģentūrai LETA sacīja LTV1 direktore Selga Laizāne, taču citos gadījumos raidījumu autoriem ir jāievēro noteiktais laiks. Konkrētajā gadījumā par raidlaika kavēšanu līgumsodu LTV var piemērot raidījuma "Zebra" veidotāji, kurš ēterā tiek demonstrēts pēc "Kas notiek Latvijā?", tāpat laikā jāsākas arī nakts ziņu izlaidumam un raidījumam "Šeit un tagad". Tāpat televīzijai jāuzņemas atbildība reklāmdevēju priekšā.

Neviens cits raidījums tik ļoti raidlaiku neesot pārsniedzis. Problēmas esot bijušas ar ziņu dienesta raidījumu "De facto", taču tās veiksmīgi atrisinātas.

Laizāne norādīja, ka raidījuma pārtraukšana ir bijis galējs sods. Viņa atzina, ka tā nevēsta neko labu par iekšējo situāciju LTV, taču uzsvēra, ka dialogs var būt tikai starp divām pusēm un viņa vairākkārt izteikusi gatavību tikties un runāt ar Domburu. Tāpat Laizāne sacīja, ka nevienu žurnālistu ar varu nevar piespiest strādāt LTV.

Jau ziņots, ka 11.janvarī LTV pārtrauca raidījumu "Kas notiek Latvijā?", jo žurnālists kārtējo reizi pārsniedzis atļauto raidījuma laiku, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins.

Tā kā Domburs regulāri pārsniedzot atvēlētās 70-73 minūtes, LTV nolēmusi raidījumu pārtraukt un piemērot žurnālistam 90 latu sodu par pēdējos divos mēnešos pārtērēto raidlaiku.

Holšteins uzsvēra, ka žurnālists regulāri pārsniedz noteikto raidlaiku, lai gan viņam vairākkārt izteikti oficiāli brīdinājumi, turklāt raidījumu laikā žurnālists mikrofonā tiek brīdināts, ka laiks tuvojas beigām.

"Iekšējie noteikumi attiecas uz visiem, un tie jāievēro neatkarīgi no tā, vai esi televīzijas zvaigzne vai sētnieks," sacīja Holšteins un piebilda, ka pārsniegts raidlaiks ir traucēklis skatītājiem, kuri noteiktajā laikā vēlas skatīties citus raidījumus.

Domburs aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka šādu LTV rīcību uzskata par "mēģinājumu aizlāpīt tiesisko nekompetenci". Raidījums tiek veidots saskaņā ar autorlīgumu, un LTV ar žurnālistu jau pilnā apjomā norēķinājusies par raidījumu gan novembrī, gan decembrī. Tikai tagad izteikt aizrādījumus par pārsniegto raidlaiku nav korekti, uzskata Domburs. Ja LTV bija iebildumi, sodu vajadzēja piemērot pirms norēķināšanās par iepriekšējiem raidījumiem, nevis tagad "piesegt" ar atpakaļejošu datumu.

Žurnālistam neesot arī skaidrs, kā LTV aprēķinājusi piemēroto sodu. Domburs uzskata, ka maksāt sodu nav pamata, tādēļ pagaidām to nedarīšot.

Konsultējoties ar juristiem, viņš nosūtījis atbildes vēstuli LTV vadībai un iesniedzis sūdzību NRTP, kuras juriskonsulte Ina Poriete stāstīja, ka tajā Domburs lūdz padomi pēc būtības izvērtēt LTV rīcību atbilstoši likumdošanai. Žurnālists prasa LTV atzīt pārkāpumu un kompensēt kaitējumu, kā arī rīkoties, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!