Oficiālu apstiprinājumu par ieceri celt Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) Pārdaugavā Rīgas dome saņēmusi tikai ceturtdien un, pamatojoties uz šo dokumentu, nākamajā domes sēdē plāno atcelt lēmumu par bibliotēkai paredzētās zemes Uzvaras bulvārī 2 privatizāciju.
Rīgas mērs Gundars Bojārs ceturtdien žurnālistiem apgalvoja, ka nākamotrdien, 2.jūlijā, dome lems par iepriekšējā lēmuma atcelšanu un mēģinās "šo kļūdu labot". Vēlāk gan Bojārs sacīja, ka tā nebija domes kļūda, jo pašvaldībai nebija likumīga pamata atteikt dzīvojamās mājas un zemes privatizāciju. "Bet, saprotot lielo nozīmi, esam gatavi nedaudz pārkāpt savas tiesības," viņš sacīja.

Bojārs apgalvoja, ka iepriekšējā domes sēdē, lemjot par zemes gabala Uzvaras bulvārī 2 privatizāciju, atbildīgās amatpersonas nepamanīja, ka šī zeme būs nepieciešama bibliotēkas celtniecībai. Mērs tomēr negrasās "veikt izmeklēšanu", jo svarīgāk pašlaik ir labot situāciju.

Viņš arī prognozēja, ka pēc lēmuma atcelšanas pašvaldība sāks "diskusijas ar valsti", kas un kā kompensēs iedzīvotājiem dzīvojamās platības zaudēšanu. Bojārs uzsvēra, ka "valsts, lemjot par bibliotēkas celtniecību, nav padomājusi par iedzīvotāju interesēm un tā ir valstiska kļūda".

Kultūras ministre Karina Pētersone aicina Rīgas domi pārskatīt lēmumu par Latvijas Nacionālajai bibliotēkai paredzētā zemes gabala Uzvaras bulvārī 2 nodošanu privatizācijai un izskatīt privatizācijas dokumentus sagatavojušo ierēdņu rīcību. Pētersone ceturtdien nosūtījusi arī vēstuli Bojāram, kurā lūdz "izrādīt savu labo gribu", veicinot domes lēmuma par dzīvojamo māju privatizācijas uzsākšanu, atcelšanu. "Attiecīgā Rīgas domes lēmuma īstenošana neapšaubāmi sarežģīs un sadārdzinās Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu," raksta ministre.

Savukārt premjerministrs Andris Bērziņš, komentējot domes lēmumu, sacīja, ka pašvaldība ir "aizlikusi kāju priekšā" bibliotēkas būvniecības projektam un rīkojusies pretēji Saeimas vairākuma gribai.

Dome 18.jūnijā nolēma nodot privatizācijai dzīvojamo māju un zemi Uzvaras bulvārī 2, lai gan uz šā zemes gabala iecerēts būvēt LNB jauno ēku. Domes lēmums paredz, ka privatizācija uzsākama 11 dienas pēc lēmuma pieņemšanas, tātad - 29.jūnijā.

Gaismas pilij paredzētā zeme nodota privatizācijai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!