Foto: LETA
Ubagotāju problēmas risināšanu Rīgas domes Drošības, kārtībai un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja atlikusi līdz aprīlim, kad būs savākta papildus informācija un pie jautājuma atgriezīsies, portālu "Delfi" informēja domē.

Komiteja, izskatot jautājumu par ubagošanas ierobežojumiem Rīgā, uzdeva Labklājības departamentam un Pašvaldības policijai izstrādāt grozījumus noteikumos par sabiedrisko kārtību. Dome arī rosināja noskaidrot sabiedrības viedokli par ubagošanas ierobežojumu nepieciešamību.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais sēdē uzsvēra, ka ar ubagošanu nodarbojas gan trūkumā nonākušas personas, kurām ir grūtības ar sociālo adaptāciju, gan organizētas grupas, kuras šādi pelna līdzekļus uzdzīvei. "Starp ubagotājiem ir gan rīdzinieki, kuriem ir tiesības uz pašvaldības noteikto sociālo palīdzību, gan iebraucēji no citām pilsētām un pat ārvalstīm," teicis Turlais.

Domnieks bildis, ka ubagotāji bieži atrodas redzamā alkohola reibumā vai cieņu aizkarošā izskatā, ubagojot uz ietves vai uz gājēju tuneļu kāpnēm, tie traucē citu personu pārvietošanos, kropļo pilsētas izskatu, īpaši Vecrīgas, Centrālās stacijas, Centrāltirgus teritorijā. "Protam, šai nodarbei nepieciešams regulējums – arī tālab, lai piešķirtu Labklājības departamenta Mobilās brigādes darbiniekiem tiesības identificēt ubagotājus. Taču vienkāršu risinājumu te nav, tie jāmeklē visiem kopā. Tāpēc komiteja nolēma atgriezties pie jautājuma izskatīšanas aprīlī, kad būs ievākta papildu informācija," ceturtdien teicis Turlais.

Lai ierobežotu ubagošanu pilsētā, Labklājības departamenta darbinieki sadarbībā ar Pašvaldības policiju jau ilgstoši veic regulāras darbības – informē ubagotājus par sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas iespējām Sociālajā dienestā, motivē tos mainīt savu dzīvesveidu, piedāvā saturiskas brīvā laika pavadīšanas iespējas, piemēram, apmeklējot nodarbības Rīgas patversmes Dienas centrā, kā arī informē attiecīgo pašvaldību Sociālos dienestus par personām, kurām nepieciešams sniegt sociālo atbalstu, norāda domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!