Rīgas domei un Rīgas brīvostai piederēs jaunveidojamās prāmju līnijas starp Rīgu un Stokholmu aģentkompānijas AS "Rīgas jūras līnijas" (RJL) akciju kontrolpakete. Rīgas brīvostas valde šodien ārkārtas sēdē, balsīm daloties uz pusēm, nolēmusi iegādāties 25% RJL akciju, ieguldot 319 000 latu jeb 500 000 ASV dolāru.
Jau ziņots, ka 26% RJL akciju piederēs Rīgas domei, kas par to maksās 331 760 latus. Tādējādi domei un ostas pārvaldei kopā piederēs 51% prāmju kompānijas akciju. Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs, Rīgas mērs Gundars Bojārs pauda viedokli, ka kontrolpaketes piederība ļaus racionālāk un labāk sekot pašvaldības līdzekļu izlietojumam.

Kā informēja Finansu ministrijas pilnvarnieks brīvostas valdē Edmunds Krastiņš, jautājumā par akciju iegādi izšķirošā bijusi valdes priekšsēdētāja Bojāra balss, jo četri valdes locekļi balsoja "par", bet četri - "pret".

Bez Bojāra vēl "par" balsojuši domes vairākuma partiju pārstāvji Sergejs Dolgopolovs, Andris Ameriks un Jānis Gulbis. "Pret" balsojuši Krastiņš, Gatis Deksnis, kurš pārstāv Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), bet atturējušies Latvijas attīstības aģentūras pārstāvis Atis Sausnītis un Ekonomikas ministrijas pārstāvis Normunds Luste.

Krastiņš esot ierosinājis, pirms tiek pieņemts lēmums, sagaidīt Satiksmes ministrijas atzinumu, vai valdes lēmums ieguldīt līdzekļus RJL atbilst ostu likumam. Krastiņš ir pārliecināts, ka valdes pieņemtais lēmums ir pretrunā ar likumu, taču viņš nezinot, kurš var atcelt šo, viņaprāt, nelikumīgo lēmumu.

Savukārt Bojārs sacīja, ka konceptuāls lēmums par ostas piedalīšanos prāmju kompānijā pieņemts jau iepriekšējā valdes sēdē, kurā piedalījies arī Satiksmes ministrijas pārstāvis ostas valdē Vigo Lagzdiņš, un viņš neesot iebildis. Šīsdienas valdes sēdē Lagzdiņš nepiedalījās. "Šodien visi valdes locekļi uzskatīja, ka šāda prāmju līnija ir nepieciešama," apgalvoja Bojārs. Viņš sacīja, ka tagad jāsāk meklēt prāmis iegādei.

Satiksmes ministrijas Jūrniecības departamenta direktors Aigars Krastiņš sacīja, ka ar Rīgas brīvostas valdes lēmumu vēl nav iepazinies un nav to vērtējis, tāpēc viņš nevar pateikt, vai lēmums atbilst Ostu likumam vai nē. A.Krastiņš piebilda, ka viņa rīcība nav nonācis lūgums izvērtēt brīvostas valdes lēmuma likumību. Bojārs iepriekš skaidrojis, ka Rīgas dome prāmju kompānijas akcijas pērk uz laiku, līdz nostabilizēsies RJL darbība.

RJL biznesa plānā paredzēts, ka kompānijas akciju emisijā piedalīsies Rīgas dome, Moldovas Republikas tirdzniecības pārstāvniecība Latvijā, SIA "Unimars", Rīgas brīvostas pārvalde un divas fiziskās personas - Oļegs Kuzņecovs un Oļegs Lūkins.

Rīgas domes vadība lēmumu ostai iegādāties jaunveidojamās prāmju līnijas akcijas pamato arī ar to, ka tas došot iespēju pārvadājumu veicējiem piemērot vislabvēlīgākos nosacījumus darbībai ostā. Turklāt tā esot normāla prakse, ka gan pašvaldība, gan arī osta iegulda līdzekļus uzņēmumā, lai atbalstītu tā darbību, un būtu saprātīgi, ja arī valsts iegādātos RJL akcijas.

Savukārt VARAM, kas arī ir pārstāvēta brīvostas valdē, neatbalsta kompānijas akciju iegādi un ierosina piešķirt prāmju līnijai atvieglojumus brīvostas pakalpojumu veidā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs uzskata, ka naudas investēšana prāmja līnijas izveidē nav atbalstāma, jo "pastāv zināmas šaubas par šī prāmja satiksmes dzīvotspēju pēc vēlēšanām".

Kā ziņots, RJL iecerējusi prāmju līnijas Rīga-Stokholma atklāšanas reisu rīkot 23.aprīlī, bet 25.aprīlī notiks pirmais komercreiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!