Foto: DELFI
Ar atrakciju parku Esplanādē, sevišķi ņemot vērā šīs vietas kontekstu ‒ tai apkārt esošās kultūras celtnes ‒, pilsēta tiek telpiski, ētiski un estētiski piesārņota.

Šādu pārliecību Latvijas Radio trešdien vakarā pauda bijušais pilsētas galvenais arhitekts Jānis Dripe.


Lūgts paust savas domas par Esplanādē izvietoto atrakciju parku, Dripe atzina: "Tagad man jāsaka ‒ labi, ka es vairs neesmu šajā [pilsētas galvenā arhitekta] amatā, citādi man būtu te jānokaunās, jāpaiet zem galda, un es vairs nevarētu parunāt mikrofonā."

Viņš pret tingeltangeļa atrašanos Rīgas centrā neesot bijis pozītīvi noskaņots arī tad, kad panorāmas rats uzsliets Līvu laukumā, taču tolaik bijis skaidrs, ka tas būs īslaicīgi. Turklāt "tā bija varbūt arī sava veida unikāla iespēja paskatīties uz Vecrīgas jumtiem".

"Bet, ja nosacīti šāda sliktā tradīcija, prakse principā pārvietojas no vienas vietas uz citu centrā, tad es saku ‒ pilsēta tiek piesārņota. Viņa tiek telpiski un ētiski, un estētiski piesārņota," uzsvēra Dripe.

Arhitekts gan atzina, ka savulaik Esplanādē notikušas dažādas izdarības, tostarp arī gadatirgi, umurkumuri un citas aktivitātes, bet arī dziesmu svētki. Turklāt patlaban būtu jāņem vērā vietai apkārt esošās kultūras celtnes.

"Tai vietai ir tradīcija, bet, protams, ka svarīgs ir arī tas saturs.. Šeit tas agresīvais ir tā gaisma, tā struktūra, tas troksnis un tas princips, ka tā ir tikai tāda izklaide," norādīja arhitekts.

"Es neesmu pret balagānu, bet tajā kontekstā, kā šodien saka, ar mākslas muzeju, akadēmiju, Raini, arī ar katedrāli tas man neiet kopā. Un otrs, ka tas ir aktīvs telpisks piesārņojums," vēl piebilda Dripe.

Jau vēstīts, ka karuseļi Esplanādē atrodas nepilnu mēnesi. To atrašanās tieši šajā vietā raisījusi plašas diskusijas, stingri pret šādu izklaides vietu atrašanos pie Raiņa pieminekļa iestājusies Kultūras ministrija, kura, lai nepieļautu vairs līdzīgus gadījumus, rosinājusi izmaiņas normatīvajos aktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!