Foto: DELFI
SIA "Preses serviss" no 1.februāra "uz nenoteiktu laiku" pārtrauks periodisko preses izdevumu piegādi mazumtirdzniecībai pirmdienās, liecina uzņēmuma sniegtā informācija preses izdevējiem, otrdien ziņo laikraksts "Dienas Bizness".

Tas nozīmētu, ka pirmdienā varētu nebūt pieejamas svaigas avīzes tiem, kas tās pērk mazumtirdzniecības vietās. Kompānija šo lēmumu pamato ar "preses realizācijas apjoma neparedzēto kritumu", taču iegūt plašāku informāciju par šo soli laikrakstam "Preses servisā" nav izdevies.

"Preses serviss" preses vairumtirdzniecības un piegādes jomā ir lielākā Latvijā un ietilpst "Narvesen International" grupā.

Latvijas Preses izdevēju asociācijas (LPIA) izpilddirektors Guntars Līcis sacījis, ka šāds "Preses servisa" lēmums ir kā "auksta ūdens šalts", jo līdz šim apkopotie dati par preses izdevumu abonēšanu šim gadam esot iepriecinoši. Lai gan Rīgā un atsevišķos Latvijas reģionos strādā arī citas preses piegādes kompānijas, "Preses serviss" šajā jomā ir lielākais uzņēmums. Pagaidām LPIA apkopo izdevēju viedokli un nostāju šajā jautājumā, tomēr ir skaidrs, ka asociācija "meklēs alternatīvus ceļus" preses piegādei mazumtirdzniecībā, uzsver Līcis.

SIA "Izdevniecība "Dienas bizness"" (Db), kas izdod laikrakstus "Diena" un "Dienas Bizness", valdes priekšsēdētājs un "Dienas mediju" valdes loceklis Gastons Neimanis norāda, ka krietni korektāk būtu mēģināt rast risinājumu kopīgi ar LPIA un izdevējiem.

Viņš uzskata, ka daudz racionālāks risinājums izdevumu samazināšanai būtu piegāžu vietu, nevis piegāžu dienu skaita samazināšana.

Šāds solis ir vērtējams kā trieciens nacionālajiem laikrakstiem, kas iznāk piecas vai sešas reizes nedēļā, turklāt tas ir laikā, kad avīžu konkurence ar žurnāliem un elektroniskajiem medijiem gan lasītāju, gan reklāmas piesaistē ir sīvāka nekā jebkad, uzskata Neimanis. Viņš arī norāda, ka šī ziņa tikai apstiprina - daudz izdevīgāk un ērtāk ir laikrakstus abonēt, nevis pirkt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!