Foto: LETA
Šobrīd paredzēt, vai ieviesto drošības pasākumu apjoms ir pietiekams, ņemot vērā Covid-19 omikrona paveida riskus, ir grūti, jo viss ir atkarīgs no to ievērošanas, otrdien, 11. janvārī, pēc valdības sēdes sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Pašreiz valstī noteiktie pasākumi epidemiologa ieskatā ir pietiekami labi un tiem "pēc būtības vajadzētu darboties".

Runājot par piedāvājumu plašāk izmantot FFP2 respiratorus un medicīniskās maskas, Perevoščikovs bija atbalstošs un sacīja, ka tā "ir kā atbilde paaugstinātai omikrona infekciozitātei".

"Ja vīruss ir ieguvis iespēju inficēt vismaz divas reizes biežāk, tad sevišķi sabiedriskās vietās, kur slēgtās telpās cilvēki pulcējas un nav iespējams ievērot distanci, pastiprināta filtrācijas iespēja [respiratoriem] palīdzēs filtrēt ieelpojamo gaisu," viņš sacīja.

Kopumā jautājums par drošības pasākumiem ir sarežģīts un nav viennozīmīgs, bet jebkurā gadījumā "epidemioloģiski saslimstības pacēluma laikā būtu prātīgi kaut ko vēl mazāk darīt," piemēram, ievērot distancēšanās prasības, kā arī novērot situāciju. Ja būs ļoti augsta saslimstība, arī no ekonomiskā viedokļa nebūs izdevīgi turpināt esošos pasākumus un pie papildu apstākļiem būtu nepieciešams ieviest papildu mehānismus, viņš sacīja.

Kā labu ziņu Perevoščikovs minēja, ka šobrīd, pieaugot saslimstībai, nav vērojams, ka būtu pieaudzis stacionēto pacientu skaits.

Ministru kabinets (MK) otrdien, 11. janvārī konceptuāli vienojās, ka tuvākā nākotnē Latvijas iedzīvotāji vairs nevarēs izmantot auduma mutes un deguna aizsegus, bet publiskās vietās nāksies lietot medicīniskās vai FFP2 maskas.

Ziņots, ka aizvadītajā nedēļā, no 3. janvāra līdz 9. janvārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits ievērojami pieaudzis, par 93,7%. Pēdējās septiņās dienās par 50,3% pieaudzis arī stacionēto pacientu skaits, vidēji dienā slimnīcās nonāk 71 cilvēks, saglabājas arī ievērojams pacientu skaits ar smagu slimības gaitu, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!