Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) neatbalsta šorīt Saeimas pieņemto lēmumu, ka no nākamā gada tiek paaugstināta PVN likme drukātajiem medijiem no 5% līdz 10%. Tāpēc LPIA nosūtījusi vēstuli Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, kurā norāda uz paaugstināta PVN iespējamajiem draudiem preses brīvībai.

Vēstule nosūtīta arī Eiropas Savienības komisārei informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu jautājumos Viviānai Redingai, Pasaules izdevēju asociācijai un Zviedrijas premjerministram Jēranam Pēršonam

Kā vēstulē norādījusi LPIA, PVN likmes dubultošana laikā, kad liela daļa Latvijas iedzīvotāju jau pagarinājusi žurnālu un laikrakstu abonementus, nozīmē, ka preses izdevēji vairs nebūs spējīgi atbilstoši jaunajam PVN iekasēt no iedzīvotājiem papildus samaksu par abonēšanu, kas radīs nopietnus zaudējumus šī sektora pārstāvjiem un izkropļos mediju nozari laikā, kad to jau tā apdraud dziļā ekonomiskā lejupslīde.

"Šī ekonomiski negodīgā un tiesiski apšaubāmā rīcība nozīmē būtisku draudu preses un runas brīvībai Latvijā," uzsver LPIA, norādot, ka neatkarīgajai presei, kas ir salīdzinoši jauns sektors ekonomikā, nav finansiālo rezervju, lai izdzīvotu šāda nodokļu pieauguma situācijā.

Preses izdevēji, minot runas brīvības ierobežošanu Latvijā, vēstulē atsaukušies arī uz gadījumu, kad aizdomās par nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli Drošības policija aizturēja Ventspils augstskolas Finanšu un grāmatvedības katedras lektoru Dmitriju Smirnovu.

Pieminēts arī kultūras ministres Helēnas Demakovas (TP) izteikums par to, ka žurnāli nav pelnījuši zemāku PVN likmi, jo nodarbojas ar dzelteno žurnālistiku.

Visbeidzot LPIA lūdz amatpersonas sarunās ar valdību atbalstīt LPIA aicinājumu saglabāt PVN nākamgad 5% apmērā un palielināt tikai 2010.gadā.

Kā ziņots, brīdinot par preses industrijas apdraudējumu, visi lielākie Latvijas laikraksti ceturtdien, 11.decembrī bija iznākuši sēru noformējumā. Uz avīžu vākiem netiek publicēta ierastā informācija, bet gan uzraksts "Prese 2009", zem kura attēlots melns krusts uz balta fona.

Akciju atbalsta gan latviešu valodā iznākošie laikraksti "Diena", "Neatkarīgā" un "Latvijas Avīze", gan krievu valodā iznākošie "Telegraf", "Čas" un "Vesti Segodna". Atšķiras vienīgi laikraksta "Dienas Bizness" noformējums - tā pirmajā lapā attēlota liela jautājuma zīme ar tēmas pieteikumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!