Daugavpils universitātes (DU) Sistemātiskās bioloģijas institūta pētnieks Uvis Suško Latvijā atklājis jaunu ūdensaugu sugu – lielo najādu ("Najas major"), informēja universitātes pārstāve Vita Viļevko.

Pirmos najādas atklājumus Uvis Suško veica jau 1989.gadā, kad, būdams toreizējās Daugavpils Pedagoģiskā institūta students, Daugavpils novada ezerā pie Silenes atrada ūdens augu, kas toreiz, neskatoties uz jau kopš atrašanas brīža pastāvošajām šaubām, tika uzskatīts par Latvijā biežāk sastopamo jūras najādu.

Savukārt šogad oktobrī kopīgas ekspedīcijas gaitā ar botāniķi Lieni Salmiņu Uvis Suško atklāja vēl kādu šī auga atrašanās vietu Latvijā. Šoreiz tas ir neliels ezeriņš pie Pušas Rēzeknes novadā. Lai gan atrastais augs līdzinājās 1989.gadā atrastajam, kurš tiek uzskatīts par jūras najādu, lai pārliecinātos par sugas pareizo piederību, abi paraugi nogādāti uz Sanktpēterburgu, kur pētnieki tos nepārprotami atzina par lielo najādu.

Līdz ar to pēdējā 21 gada laikā Latvijā atrastas jau trīs jaunas najādu sugas – lielā najāda un mazā najāda 1989.gadā, bet smalkā najāda – 2006.gadā. Pašlaik Latvijas florā zināmas jau piecas ezeros augošas najādu sugas, ko bez minētajām sugām vēl papildina lokanā najāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!