Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs neizslēdz iespēju, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis varētu izšķirties par Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Kārļa Šadurska (V) nominēšanu premjera amatam.

Dūklavs atzina, ka pastāv iespēja, ka Valsts prezidents var izšķirties par šādu soli. Līdzīga situācija iepriekš bija ar finanšu ministru Jāni Reiru (V), kuru arī Valsts prezidents varēja nosaukt kā kandidātu valdības vadītāja postenim, taču Reirs paziņoja, ka no šādas iespējas atsakās, teica politiķis. Komentārus par Šadurska atbilstību premjera amatam viņš gan nesniedza, norādot, ka tie jāprasa ZZS augstākajai vadībai.

ZZS valdes loceklis piekrīt publiski jau izskanējušajam viedoklim, ka partija "Vienotība" pašlaik ir sarežģītā situācijā un vārdu vienotība attiecībā uz politisko spēku var lietot tikai nosacīti. Taču ir jāņem vērā Valsts prezidenta paustā pozīcija, ka Ministru prezidenta izvēlē priekšroka ir "Vienotībai", uzsvēra zemkopības ministrs.

Taujāts par iespējām pašam ieņemt premjera amatu, ja valdības veidošanas iniciatīva tomēr nonāktu ZZS rokās, Dūklavs skaidroja, ka viņš ir kā trešā iespējamā kandidatūra ZZS rezervē. Kopā politiskajam spēkam ir četri iespējamie kandidāti, un Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) publiski ir paudis gatavību pretendēt uz šo amatu, ja mainīsies pašreizējie uzstādījumi, norādīja ministrs. Viņš neprecizēja, kas ir pārējie iespējamie ZZS kandidāti.

Kā ziņots, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" finanšu ministrs Jānis Reirs (V) teica, ka "Vienotībā" ir diskutēts par Šadurska kandidatūru premjera amatam un, viņaprāt, Šadurskim varētu būt atbalsts frakcijā un valdē.

Reirs iepriekš apliecināja, ka viņam oficiāli izteikts piedāvājums uzņemties Ministru prezidenta pienākumus. Tomēr viņš ceturtdien informēja prezidentu, ka vēlas turpināt darbu kā finanšu ministrs arī jaunajā valdībā, ja viņu aicinās to darīt prezidenta nominētais kandidāts.

Līdz ar to premjera pienākumus varētu uzticēt politiķim Šadurskim, kurš tos arī varētu uzņemties, liecina neoficiālā informācija. Koalīcijas partneri pagaidām nav pauduši vienprātīgu atbalstu šai kandidatūrai. Savukārt Šadurskis apgalvoja, ka nav uzrunāts kandidēt uz premjera amatu. Arī pēc Reira paziņojuma, taujāts par šo jautājumu, Šadurskis atbildēja, ka nav nekā jauna.

Tiek sagaidīts, ka Valsts prezidents jau drīz nominēs premjera amata kandidātu, vienlaikus politiķi norāda, ka šis lēmums nebūs viegls.

Šajās dienās prezidents tiekas ar potenciālajiem premjera amata kandidātiem, taču sarunas norit slepenības gaisotnē, neatklājot šos kandidātus, tikšanās laiku un vietu. Valsts prezidenta kancelejā norāda, ka Vējoņa neformālās sarunas ar iespējamiem premjera amata kandidātiem turpināsies arī piektdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!