Foto: DELFI Aculiecinieks
Centrālā statistikas pārvalde (CSP) nav konsultējusies ar Datu valsts inspekciju (DVI) par datu drošības jautājumiem tautas skaitīšanai internetā, apgalvo DVI.

Pērn inspekcija gan aicināja CSP sniegt informāciju par jautājumiem, uz kuriem iedzīvotājiem nāksies atbildēt tautas skaitīšanā, un CSP šo DVI aicinājumu respektēja, taču konsultācijas nebija saistītas ar datu drošu glabāšanu, aģentūra LETA uzzināja DVI.

Inspekcija atgādina, ka katrs datu pārzinis, kura rīcībā nonāk fizisku personu dati, ir atbildīgs par šo datu glabāšanas drošību. Turklāt CSP, gatavojoties tautas skaitīšanai, esot norādījusi DVI, ka rūpēsies par to, lai iedzīvotāju dati būtu drošībā.

Kā ziņots, vakar vairāki iedzīvotāji pauda satraukumu par fizisko personu datu drošību, izmantojot internetā pieejamo iespēju piedalīties tautas skaitīšanā, savukārt CSP mēģināja kliedēt radušās bažas, solot vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, ja tiks konstatēti gadījumi, kad kāds nelikumīgi izmantojis citas personas datus, aizpildot tautas skaitīšanas anketu.

Pastāvēja bažas, ka citas personas, kurām ir zināmi svešu pasu numuri un personu kodi, var apskatīt arī anketas, kuras cilvēki jau ir sākuši aizpildīt, bet vēl nav pabeiguši to darīt. Tāpat pastāvēja bažas, ka, zinot svešus pasu numurus un personu kodus, kas daudzos gadījumos ir publiski pieejami, var pat mainīt citu personu jau iesniegtās atbildes uz tautas skaitīšanā uzdotajiem jautājumiem.

Lai uzzinātu, vai šādā situācijā netiek pieļauti fizisko personu datu aizsardzības pārkāpumi, vērsās DVI un guva apstiprinājumu tam, ka līdzīgi lūgumi izvērtēt situāciju saņemti jau no vairākiem iedzīvotājiem, kuri nobažījušies par savu datu drošību. Tikmēr CSP izplatīja vispārīgu paziņojumu, brīdinot, ka citu personu datu izmantošana tautas skaitīšanā ir administratīvi un pat krimināli sodāma rīcība.

Rezultātā DVI secināja, ka, nodrošinot iespēju tautas skaitīšanas anketu internetā aizpildīt, norādot vien personas kodu un pases numuru, CSP rīcībā esošie fizisko personu dati var tikt nodoti trešajām personām bez tiesiska pamata, tādējādi netiek ievērotas Fizisko personu datu aizsardzības likuma normas.

Līdz ar to DVI noteica pagaidu aizliegumu CSP un uzdeva tai apturēt iespēju tautas skaitīšanai internetā autentificēties, izmantojot vien personas kodu un pases numuru. CSP šo aizliegumu respektēja. Tagad tautas skaitīšanā internetā ir iespējams piedalīties, tikai autentificējoties ar elektronisko parakstu vai internetbanku starpniecību.

Tūliņ pēc notikušā ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) uzdeva veikt dienesta pārbaudi par CSP amatpersonu atbildību, sagatavojot tehnisko bāzi elektroniski aizpildāmām tautas skaitīšanas anketām. Savukārt CSP izveidoja speciālu darba grupu, kuras viens no uzdevumiem būs izvērtēt tautas skaitīšanas sistēmas autorizācijas gadījumus un konstatēt, vai notikusi nesankcionēta datu izmainīšana tautas skaitīšanas anketās.

Tikmēr CSP Tautas skaitīšanas daļas vadītāja vietnieks Uldis Ušackis uzskata, ka konstatētās nepilnības ir valstiska problēma, jo publiskajā vidē cirkulē un ir viegli atrodami personu dati. Viņš apgalvoja, ka CSP, izstrādājot tautas skaitīšanas elektronisko sistēmu, ir konsultējusies ar DVI. Arī viņš pats esot piedalījies jau pērn vasarā notikušajā sanāksmē ar DVI, kurā apspriestas autentifikācijas metodes interneta anketām.

DVI gan publiski norādījusi, ka tā sākotnēji informēta vien par autorizāciju ar e-parakstu un internetbanku identifikatoriem, taču Ušackis uzsvēra, ka e-paraksts un internetbankas identifikatori nemaz nebija sākotnēji plānoti un bija kā papildu risinājumi. Jau no sākta gala kā galvenā autentifikācijas metode bijusi personas kods un pases numurs, par ko esot zinājusi arī DVI.

Viņš norādīja, ka skaits, cik cilvēku aizpildījuši tautas skaitīšanas anketas, autorizējoties ar personas kodu un pases datiem, nav zināms, taču ikvienam cilvēks, kuram radušās raizes par to, ka viņa dati varētu būt mainīti vai aizpildīti nelikumīgi, CSP nodrošinās iespēju iepazīties ar ievadītajiem datiem, lai pārbaudītu un nodrošinātu to pareizību.

Kā ziņots, no šā gada 1.marta līdz 31.maijam Latvijā notiek tautas skaitīšana. Pirmajā tautas skaitīšanas kārtā, kas norisinās no 1.marta līdz 10.martam, iedzīvotāji ir aicināti aizpildīt tautas skaitīšanas anketas interneta mājaslapā "tautasskaitisana.lv", bet tos, kuri nebūs aizpildījuši tautas skaitīšanas anketu internetā, laikā no 17.marta līdz 31.maijam tautas skaitītāji apciemos dzīvesvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!