Latvijā repoduktīvās veselības centrā "Embrions" pusgada laikā piedzimuši 11 "mēģenes" bērni, informēja centra vadītājs Gints Treijs. Šogad bijis jāpiedzimst arī "mēģenes" trīnīšiem, tomēr presei netikšot sniegtas ziņas par to, vai viņi jau ir piedzimuši vai dzemdības vēl tikai gaidāmas, jo to nevēlas vecāki.
Pašlaik mākslīgās apaugļošanas procedūras rezultātā trīnīšus ieņēmusi vēl viena sieviete, kurai grūtniecības laiks vēl esot neliels, pastāstīja Treijs, kas arī uzsvēra, ka no medicīniskā viedokļa mākslīgā dvīņu vai trīnīšu apaugļošana ir nelabvēlīga mātes un bērnu veselībai, jo tādi bērniņi parasti piedzimstot priekšlaicīgi.

"Embrionā" pērn mākslīgās apaugļošanas procedūras veiktas 124 sievietēm, šogad - jau 64 sievietēm, bet kopumā centrā veiktas ap 700 procedūras. "Klasiskā mākslīgās apaugļošanas procedūra maksā 460 latus, bet introcitoplazmatiskās injekcijas, kas grūtniecības iestāšanās varbūtību palielina vairākās reizes - 700 latus un tā nav valsts apmaksāta programma," klāstīja ārsts.

Introcitoplazmatiskā injekcija ir spermatozoīda ievadīšana ar mikroskopisku adatu olšūnas citoplazmā zem mikroskopa ar 400 reižu palielinājumu, kas ir ieteicama vīriešu neauglības gadījumos. Šogad šī procedūra veikta 34% no centra pacientēm. Finansiālo problēmu dēļ daudzas ģimenes, kuriem dažādu iemeslu dēļ nevar būt bērni, nevar sev atļauties tik dārgās procedūras.

Latvijā arī netiek uzskaitīti dati par neauglīgajiem vīriešiem un sievietēm, tāpēc pilnībā nevar noteikt arī valsts finansējuma programmas nepieciešamība šajā medicīnas jomā. Mākslīgās apaugļošanas procedūras veic arī Latvijas ģimenes centrā, kas nesniedz informāciju par procedūru un piedzimušo "mēģenes" bērnu skaitu. Centrā apaugļošanas procedūra kopā ar medikamentozās stimulācijas kursu maksā 750 latus, pastāstīja centra vecmāte Maija Celmiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!